Vlielander tamtam zwijgt over vossen

Gepubliceerd op 7 december 2009Natuur en Landschap, OverigAangemaakt door Leeuwarder Courant

Zelfs de Vlielanders verbazen zich er over: het blijft opvallend stil over de herkomst van de vossen op het eiland. De dader houdt de kaken wijselijk op elkaar. "Die heeft hier geen leven meer als het bekend wordt."

VLIELAND - Informatiecentrum De Noordwester maakt van de nood een deugd. Voor het raam hangt een schoolplaat van de vos. Nu het roofdier dan toch op het eiland is, kunnen wat wetenswaardigheden ook geen kwaad. 'Ken uw vijand' heet dat. Bij de plaat is plaatselijke informatie gevoegd: de broedgebieden zijn weer open voor het publiek. Mensen moet daar op de paden blijven, de honden aan de lijn, vanwege de vallen en klemmen.

Toch is het vossenhoekje in de etalage ook een cynische kwinkslag. Want door die vos is een compleet zomerseizoen aan excursies naar de Kroonspolders naar de haaien. Het kost het centrum duizenden euro's aan inkomsten. "Daarom hebben we ook aangifte gedaan", zegt directeur Marc ter Ellen. Staatsbosbeheer en de gemeente gingen hem voor.

Maar voor een claim zal toch eerst de dader gepakt moeten worden. Naar wie de geruchten wijzen? Ter Ellen: "Het blijft opvallend stil. Op het eiland blijft niet lang iets geheim, maar hierover hoor ik niets." De beloning van 1000 euro die Faunabescherming uitlooft voor de gouden tip, maakt de tongen niet los.

Het kan iemand van buiten zijn, maar ook een eilander. Ter Ellen: "Als het een Vlielander is, realiseert die zich wel dat hij flink over de schreef is gegaan. Ze zeggen ook wel: als bekend wordt wie het is, dan kan die het schudden. Die heeft hier geen leven meer."

Precies om die reden denkt Jos Houter van de drankenhandel dat de dader nooit gepakt zal worden. "Ik denk dat het een Vlielander is, maar wie? Dat is het grote geheim. Wie dit heeft veroorzaakt zal het nooit zeggen. En zolang het niet bekend is, is iedereen verdacht."

In het geruchtencircuit blijft niemand gespaard: Staatsbosbeheer zou het zelf gedaan hebben, om de aandacht af te leiden van de problematiek rond de erfpacht. Of om mensen uit kwetsbare gebieden als de Kroonspolders te weren. En dan kan het nog een boze erfpachter zelf zijn.

Er zijn er ook die het zoeken in de hoek van de jagers. "Om eens op iets anders te schieten", zei Teddy Dolstra van de Fryske Feriening foar Fjildbiology al eens hardop. Anderen kijken zelfs met een schuin oog naar de Terschellingers. Die hadden het toch voorzien op de Vlielander cranberry's? Maar waarom dan. "Uit woede en onmacht. Dat ligt daar heel gevoelig", aldus een Vlielander.

Over een ding zijn de eilanders eensgezind: die vos moet zo snel mogelijk weg. De natuur zoals Vlieland die kent, staat op het spel.