Verhuizing SAR heli's: Vast in Haagse stroop
Jaren bakkeleien over de verhuizing van de SARheli’s van Leeuwarden naar Den Helder hebben nog niets opgeleverd. De waddeneilanden eisen dat het patiëntenvervoer naar de wal er niet op achteruit mag gaan, maar dat blijft onzeker. "Wy binne werom by nul."
LEEUWARDEN - Laat de SAR-helikopters in Leeuwarden gestationeerd blijven, vindt burgemeester Jurrit Visser van Terschelling. Het patiëntenvervoer vanaf de Friese waddeneilanden is immers goed geregeld. Dat vond hij vorig jaar, en nu nog steeds. Toch lag er vorig jaar een compromisvoorstel waar Visser en zijn collega's van de andere eilanden moeilijk nee tegen konden zeggen.
Als compensatie voor de langere aanvliegtijd vanaf Den Helder - met name voor Ameland en Schiermonnikoog - zouden de reddingshelikopters van de luchtmacht 24 uur lang, zeven dagen in de week binnen 20 minuten in de lucht zijn. Vanaf Leeuwarden gebeurt dat nu alleen binnen kantoortijden. Wie 's avonds of in het weekend een heli nodig heeft, moet een uur wachten tot hij van de vliegbasis is opgestegen. Bovendien zou de heli zonodig ook een arts van de wal mee kunnen brengen. Nu moet een eilander huisarts soms mee terugvliegen, waarmee hij zijn eiland zonder goede medische zorg achterlaat. "Verhuizing is bespreekbaar, maar dan moet de dienstverlening aanzienlijk verbetere", aldus Visser.
Een jaar later ontbreekt nog altijd één handtekening onder de afspraken: die van minister Camiel Eurlings van verkeer en waterstaat. Die zou moeten meebetalen aan de extra kosten, want zijn ministerie is verantwoordelijk voor de kustwacht. "Ze komen maar niet van het ei af", vindt Visser. Vorige week trok hij samen met burgemeester Baukje Galama van Vlieland met een opinieartikel in deze krant aan de bel. Want Defensie gaat gewoon door met zijn verhuisplannen naar de Marinestad, die doorgaat wanneer de nieuwe NH-90 de huidige AB-412-helikopters vervangt. De waddeneilanden lopen zo nog altijd het risico dat de noodzorg er op achteruit gaat, want Verkeer en Waterstaat lijkt niet genegen over de brug te komen. "Voor het patiëntenvervoer is Defensie verantwoordelijk", verklaart een woordvoerder van het ministerie zuinigjes.
Binnenkort valt een definitief besluit, maar Visser heeft er weinig vertrouwen in. "Het gaat weer om het geld." Ook Kamerlid Lutz Jacobi voelt zich bij de neus genomen. Met een breed gesteunde kamermotie dwong zij bijna twee jaar geleden af dat de noodhulp voor de eilanden er in ieder geval niet op achteruit mag gaan. Sindsdien is er geen enkele vooruitgang geboekt, vindt de PvdA’ster. "Wy binne werom by nul." Zo kan het er nog best op uitdraaien dat de SAR-heli’s gewoon vanaf Leeuwarden blijven vliegen, zoals ze dat al sinds 1977 doen. Hoe graag Defensie ze ook wil verhuizen, de zorg aan de eilanders gaat voor, bezweert ze. "Oars leit de Keamer der dwers foar." Burgemeester Visser moet het nog zien: "Met het rijk moet je voorzichtig blijven tot je zekerheid hebt. Voordat je het weet, worden ze alsnog verplaatst."