Uitbundig protest tegen Harlinger oven
Harlingers waren al niet eensgezind voorstander van de afvaloven, die in hun stad in aanbouw is. Maar nu is het protest ook uitbundig zichtbaar, met vlaggen, plakkaten en T-shirts. Tot in de masten van de kleinste bootjes wapperen de vlaggen. Of het wat uithaalt? De bouw is al vergevorderd.
HARLINGEN - Hier en daar hangt achter een raam het groene biljet 'Afvaloven Ja!'. De voorstanders lijken evenwel in het niet te vallen bij hun stadgenoten met het rode biljet 'Afvaloven Nee!' Die hebben ook al demonstraties aangekondigd tijdens de Visserijdagen, eind augustus. Ondanks de oproep van burgemeester Paul Scheffer om dan de bezorgdheid en ongerustheid over de afvaloven voor vier dagen te laten rusten.
De vlaggen die het straatbeeld van Harlingen de laatste dagen domineren, hebben niet de Friese of Nederlandse kleuren. Ze zijn wit met daarop in het zwart de afbeelding van een fabriek, inclusief een rokende pijp, met daaronder de woorden: Afvaloven Nee. Protestvlaggen zijn het. Tegen de komst van de Friese vuilverwerker Omrin, waarvan de bouw overigens al ver gevorderd is. Achter de ramen van de havenstad hangen plakkaten met dezelfde afbeelding. Ook zijn er verschillende winkels in het centrum die T-shirts van de protestactie verkopen.
In de Rommelhaven hangen de vlaggen bijna overal. Ze zijn zelfs aan de masten van de aangelegde boten geknoopt. De opbrengst van de vlaggen en Tshirts gaat naar de Stichting Afvaloven Nee. Johan Jorna en Derk van Dieren, bewoners van de haven, behoren tot de felle tegenstanders van de fabriek. Ze zijn boos vanwege het gemeentebeleid.
Jorna: "De bewoners van Harlingen is niets gevraagd. Als er een referendum was gehouden, dan was die fabriek er nooit gekomen. Uit een peiling van de Harlinger Courant bleek dat meer dan 90 procent tegen is."
Van Dieren vindt de keuze voor de afvaloven in Harlingen onbegrijpelijk. "Ik kan het niet met elkaar rijmen dat er hier een afvaloven komt, terwijl het Waddengebied onlangs nog is toegevoegd aan de lijst met werelderfgoed."
Boos, maar ook berustend. Dat is de houding van de tegenstanders van de afvaloven. Ondanks de protestacties geloven de meesten niet meer dat de bouw van de fabriek gestopt kan worden. "Ze zijn al in een vergevorderd stadium met de bouw. Ik geloof niet dat 'ie nu nog wordt afgebroken, maar je weet nooit", zegt Rob Doncker van Heman T-shirts in de Voorstraat.
Op het houten tafeltje midden in zijn zaak liggen een paar exemplaren. "Ik steun de actie graag. En met succes. Ik verkoop elke dag wel een paar shirts."
De shirts worden bij meer zaken verkocht, zo ook bij parfumerie Rona aan de overkant van de straat. "We hebben nog geen shirt verkocht, want ze zijn hier net binnen", vertelt een jonge medewerkster aan de balie. "We verkopen ze zonder provisie. Voor het milieu."
Op de Heiligeweg schromen ze bij Wizard's Bruidsboutique bepaald niet om ook een steentje bij te dragen aan de protestacties. Bij wijze van decoratie hangen er aan de bruidsjurken in de etalage tal van kaartjes met de protestleus. Het is het gesprek van de dag in Harlingen, en dat blijft het vermoedelijk nog wel een tijdje.