Symposium zet een stap richting samenhangend beleid voor de Waddenzee

Gepubliceerd op 6 april 2009Internationaal, OverheidAangemaakt door Nieuwsbrief Waddenvereniging

Afgelopen week werd het 12th International Scientific Wadden Sea Symposium gehouden in Wilhelmshaven, Duitsland.

Dit symposium biedt een forum voor wetenschappers en beleidsmakers om kennis en informatie uit te wisselen en om gezamenlijk het Waddenzeebeleid tegen het licht te houden. Het symposium wordt iedere drie/vier jaar gehouden en dient als een voorbereiding op de Trilaterale Minstersconferentie.

Richtlijnen
Het symposium met als titel Science for Nature Conservation and Management - The Wadden Sea Ecosystem and EU-directives had de operationalisering van de natuurbeschermingswetgeving als centraal thema: hoe geven we uitwerking aan de richtlijnen vanuit Den Haag en Brussel?
Meten is lang niet altijd weten. Er is een toenemende aandacht voor de complexiteit van de Waddenzee. Deze laat zich niet alleen beheren vanuit de gedachte dat er concrete aantallen vogels en vissen behouden moeten worden. Het behoud van de leefomgeving van vogels en vissen verdient zeker evenveel aandacht.
Dit is een ingewikkelde opdracht Er is nog erg weinig bekend over de factoren die de leefomgeving en de gedragingen van de organismen daarbinnen beïnvloeden. Totdat de vormende processen van de Waddenzee beter zijn beschreven, zijn flexibel beleid en adaptief beheer de sleutelwoorden.

Grensoverschrijdend
Daarnaast was er tijdens het symposium ruim aandacht voor de gemeenschappelijkheid van veel problemen. De Waddenzee stopt niet bij de grenzen. Het is een internationaal gebied, waarin Nederlanders, Duitsers en Denen kunnen, willen en moeten samenwerken om de bescherming en het behoud veilig te stellen.

De vier symposiumdagen gaven een goed overzicht van de actuele stand van zaken rondom het wad. Het symposium ging echter niet alleen om uitwisseling van inzichten; vanuit het symposium zijn ook aanbevelingen geformuleerd richting de ministersconferentie die in 2010 in Duitsland wordt gehouden. De Waddenvereniging heeft twee concrete aanbevelingen meegegeven aan de organisatie:
1. Het oprichten van een trilaterale visserijwerkgroep die zich bezighoudt met het implementeren van een ecosysteembenadering en de betrokkenheid van stakeholders waarborgt.
2. De ontwikkeling van natuurherstelmaatregelen zou gecombineerd moeten worden met de ontwikkeling van klimaatadaptatiemaatregelen (klimaatbuffers), zodat er draagvlak ontstaat voor herstel van natuurlijke processen.

Wetenschappers en beleidsmakers hebben de dagen goed benut om problemen te benoemen en na te denken over gedragen oplossingen. Het is volgend jaar aan de bestuurders om de uitkomsten van dit succesvolle symposium serieus te nemen en er gedegen samenhangend beleid op te maken.