Stevig onweer, kritiek op alarmering KNMI
LEEUWARDEN - Een stevig buienfront heeft gisteravond landelijk voor de nodige schade en overlast gezorgd, en in het Noord-Hollandse Warmenhuizen kwam een boerin door de bliksem om het leven toen zij de koeien wilde binnenhalen. Toch heeft het weeralarm, gistermorgen door het KNMI uitgegeven, opnieuw tot de nodige kritiek geleid.
Onweer, veel neerslag en harde windstoten zouden vanaf het begin van de middag vanuit het zuidwesten Nederland binnentrekken.
De eerste onweersbuien deden zich echter pas aan het eind van de middag voor. Tegen die tijd hadden veel mensen al afgezien van een dagje strand, en lieten sommige organisaties evenementen niet doorgaan. "We zijn er ook niet gelukkig mee", aldus Fons van Looy, hoofd weerkamer van het KNMI.
De ANWB vindt dat het weeralarm van het KNMI nauwkeuriger en betrouwbaarder moet worden. „Er is een aantal weeralarmen geweest de afgelopen jaren, en bij veel gebeurde er niet wat voorspeld was. Dan ga je aan de geloofwaardigheid van het weeralarm knagen”, aldus hoofddirecteur Guido van Woerkom.
De zware onweersbuien trokken in Friesland vanaf zes uur in eerste instantie vooral over het westen van de provincie. Tussen Wommels en Burgwerd sloeg om half zeven de bliksem in de molen aan de Westergoawei.
De onderkant van de kap stond meteen in brand. Door het riet van de molen los te halen kreeg de brandweer het vuur na een uur onder controle.
Later op de avond sloeg de bliksem in woningen in Minnertsga, Donkerbroek en Gorredijk.
Nergens brak brand uit of vielen er gewonden. Wel was de materiële schade aan de huizen aanzienlijk.
In Terkaple deed een blikseminslag gisteravond een zeiljacht zinken in de haven van Martin Kingma aan de Skûtmakkerspôle.
De mast van het Waarschip werd geraakt, en door de bliksem sloeg het jacht lek.
De redders van de KNRM hadden het niet druk. De meeste watersporters hadden duidelijk overdag goed naar de waarschuwingen geluisterd. Wel moest een vermoeide surfer op het Lauwersmeer in veiligheid worden gebracht. Hierna konden de redders door naar het Westgat tussen Schiermonnikoog en Ameland, waar ze samen met de collega's van Schier een platbodem lostrokken.
De wielerronde van Bolsward ging gewoon door. De eerste golf met fikse buien, met hierin hagelstenen zo groot als mandarijnen, was vlak voor de start om zeven uur voorbij getrokken.
Later werd vanwege nieuwe buien besloten de ronde in te korten.