Slecht jaar voor Staatsbosbeheer op eilanden
DEN HAAG - Staatsbosbeheer heeft veel krediet verspeeld door de erfpachtkwestie op de Waddeneilanden en de aanpak van een historische duinenrij op Terschelling.
In het jaarverslag van 2008 leveren zowel CDA-kamerlid Ger Koopmans als minister. Gerda Verburg van landbouw, natuur en visserij kritiek op de bosbeheerder. Koopmans vindt dat de organisatie te weinig rekening houdt met anderen.
"Staatsbosbeheer denkt dat de natuur maakbaar is, maar dat is niet waar. Soms moet je genoegen nemen met minder. Zeker als dat beter valt in de lokale omgeving. Je moet je niet alleen druk maken over het lokale torretje, de natuur is voor mensen."
Staatsbosbeheer walst over de gevoelens van eilanders heen, met het plan om een duinenrij op Terschelling zo in te richten dat de natuur meer kans krijgt. "Deze mensen, hun ouders en grootouders, hebben de duinenrij zelf aangelegd om hun thuishaven tegen het water te beschermen. Je weet ook, als je er ooit bent geweest, dat je dit eiland helemaal niet mooier kan maken." Met de geplande erfpachtverhoging schaadt Staatsbosbeheer volgens hem "het belang van een goede, ondernemende agrarische sector, met grote gevolgen voor de leefbaarheid."
Tot slot heeft de gang naar de Raad van State om extra zandwinning in het Gasselterveld te stoppen, niet veel goeds gedaan. "Ministers en organisaties kunnen bezwaar maken, maar onderdelen van de rijksoverheid doen dat niet", vindt Koopmans. "Zonodig leggen die hun klachten neer bij de minister."
Ook de minister is kritisch in haar voorwoord: "Op het gebied van samenwerking is nog veel te verdienen. Ik heb Staatsbosbeheer gevraagd meer een open oog en oor voor de wensen van de samenleving te hebben. Stevig op inhoud, zorgvuldig in relaties."
Elco Brinkman, lid van de Raad van Toezicht, trekt namens Staatsbosbeheer het boetekleed aan. De organisatie is aan het groeien, aldus Brinkman, "en dan vooral in termen van omgang met de buitenwereld."
De bosbeheerder heeft financieel ook een slecht jaar achter de rug. "Omdat we voor erfpacht een stand still afkondigden en de verkoop van hout op een andere wijze regelden, liepen de verwachte inkomsten terug", zo schrijft de directie. Voor het eerst sinds de verzelfstandiging in 1998 sloot Staatsbosbeheer een jaar negatief af. De omzet in 2008 bedroeg bijna 141 miljoen euro, 5 miljoen euro meer dan het jaar ervoor, maar het jaar werd wel afgesloten met een verlies van bijna 4 miljoen euro. Een daling van de houtprijs, extra uitgaven aan achterstallig onderhoud en een publiekscampagne drukten het resultaat.