Schier steunt Saba
De vier Friese Waddeneilanden gaan samenwerken met drie eilanden die behoren tot de Nederlandse Antillen: Bonaire, Saba en Sint Eustatius.
Deze eilanden worden volgend jaar officieel Nederlandse gemeenten, met een burgemeester en gemeenteraad. De bewoners krijgen stemrecht voor 'onze' Tweede Kamer. De twee eilandengroepen ervaren dezelfde problemen. Algemene Nederlandse wetten zijn vaak lastig in te voeren in een kleine, gesloten eilandgemeenschap, zo legde burgemeester Bert Swart van Schiermonnikoog gisteren al uit in deze krant.
Toen staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken dit vorige week tijdens een studiedag vernam, werd meteen besloten tot de samenwerking. Volgens Binnenlandse Zaken kunnen de eilandbestuurders van elkaar leren. Dat de afstanden in het Caribisch gebied fors groter zijn dan in de waddenregio - Saba en Sint Eustatius liggen zo'n 800 kilometer van Bonaire - maakt volgens Swart niet uit. "Het gaat om het water dat ertussen ligt. Dat brengt dezelfde problemen mee." Er zijn dus overeenkomsten en verschillen.
Hier volgen er nog een paar: De Waddeneilanden liggen gemiddeld genomen op 53 graden noorderbreedte en 5,5 graden oosterlengte. Bonaire ligt op 13 graden noorderbreedte en 68 graden westerlengte. Saba en het naburige Sint Eustatius liggen gemiddeld op 17 graden noorderbreedte en 63 graden westerlengte. De gemiddelde jaartemperatuur op de Waddeneilanden is 10,5 graden. Op Bonaire, Saba en Sint Eustatius is het met 27,5 graden een stuk warmer. De gemiddelde zeewatertemperatuur rond de Wadden is 11,5 graden. In het Caribisch gebied is dit 27 graden. Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog hebben doorgaans 1650 zonuren per jaar. Bonaire, Saba en Sint Eustatius komen met 3050 uren bijna op het dubbele uit. Het bruto nationaal product, in dollars, bedroeg in 2004 in Nederland ruim 35.000. Het gemiddelde van de gehele Antillen was toen 17.000.