De rugstreeppad van Schier slaapt nog niet
LEEUWARDEN - Eind september, begin oktober houden de meeste padden het wel voor gezien. Het is de hoogste tijd overwinteringplaatsen op te zoeken. Zo niet dit jaar. Eind november zijn op Schiermonnikoog nog altijd rugstreeppadden actief.
Vroedmeesterpadden nemen ook nog geen rust. Er is zelfs ergens een groepje van vijf volwassen exemplaren waargenomen. Volgens de samenstellers van natuurbericht.nl is dit een van de laatste waarnemingen ooit van deze soort. Het houdt maar niet op. Op een plaats in Zuid-Limburg zijn onlangs vuursalamanders gezien in aantallen die nooit eerder zijn gemeld.
De natuur lijkt in de war en de oorzaak wordt door velen gezocht in de klimaatverandering. Die conclusie komt nog niet uit de pen van de onderzoekers van het natuurbericht. Zij houden het er op dat de vele bijzondere waarnemingen nieuwe inzichten geven in de mogelijke gevolgen van klimaatverandering voor de natuur.
Dan wordt het misschien ooit normaal dat het paddenstoelseizoen wordt verlengd, net als de afgelopen maand. Er zijn nog late kleurrijke wasplaten te zien, maar ook vroege grote soorten weten van geen wijken. Het bekende eekhoorntjesbrood is er een mooi voorbeeld van.
Bepaalde zoogdieren die normaal in winterslaap gaan, blijven dit jaar ook lang actief. Doordat de temperatuur deze maand vaak boven 10 graden lag, gingen dwergvleermuizen gewoon op insectenjacht. Van de twee muizensoorten die een winterslaap houden, is de eikelmuis inmiddels onder zeil, maar de hazelmuis blijft actief. Van de volwassen egels zijn het vooral de mannetjes die hun slaapplaats voor de winter hebben opgezocht.
Jonge stekelvarkentjes laten zich nog wel zien. Dankzij de hoge temperaturen is er voor deze beestjes nog wel wat voedsel te vinden. Zij maken er gretig gebruik van, opdat ze met wat extra vetreserves de winter kunnen ingaan.