Provincies: handen af van onze zeehavens
HARLINGEN/DEN HAAG - Het pakket crisismaatregelen van het kabinet dreigt slecht uit te pakken voor zeehavens, waaronder die in Harlingen.
In de nieuwe Crisis- en Herstelwet wordt vastgelegd dat niet langer provincies, maar het ministerie van landbouw, natuur en visserij de zeggenschap heeft over zeehavens.
Een aantal provincies, waaronder Friesland, vreest dat straks niets meer mag.
"Wij bepalen zelf wel wat goed is voor de regio", vindt gedeputeerde Sjoerd Galema.
"Dat doen we al jaren, en dat gaat prima. We krijgen nooit klachten." Hij begrijpt de wijziging in Den Haag niet.
Friesland, Groningen, Zeeland, Noord- en Zuidholland zijn zo verbolgen dat ze de Tweede Kamer samen een brandbrief stuurden. Zij vrezen ellenlange procedures en begrijpen ook niet wat de wijziging nu precies inhoudt.
Zeker is dat minister Gerda Verburg, als het kabinet zijn zin krijgt, straks mag bepalen of activiteiten in of rond havens in strijd zijn met de Natuurbeschermingswet. Voor het Noorden staan veel grote energieprojecten op stapel, die mogelijk vertraging oplopen.
Officieel moet het niets uitmaken of Den Haag of Leeuwarden plannen toetst op de Natuurbeschermingswet, maar in de praktijk werkt het volgens Galema anders. "Alles is superdicht geregeld, we gaan heus geen gekke dingen doen. Maar binnen de wet kunnen wij makkelijker met de haven in Harlingen om tafel om visionair te denken over de toekomst."
Friesland is nu bevoegd gezag voor een groot deel van de Waddenzee. In dat kader heeft het ook de vergunningen in de Eemshaven geregeld. Vandaag praat de Tweede Kamer over de nieuwe wet. De CDA-fractie wil dat het kabinet de zeehavens uit het besluit haalt.