Overlast op Vlieland lijkt verergerd

Gepubliceerd op 18 augustus 2009Aangemaakt door Leeuwarder Courant

VLIELAND - De overlast van feestvierende jongeren op Vlieland lijkt toe te nemen. Bewoners klagen over vernielingen en luidruchtige stappers, terwijl horecaondernemers zich niet altijd houden aan de sluitingstijden.

Al eerder dit jaar bleek dat het rookverbod voor meer overlast in de Dorpsstraat zorgt. Maar volgens Jan van der Veen van camping Stortemelk valt het dit jaar juist mee met het rumoer. Voor het eerst kunnen mensen een klachtenformulier over overlast via de site van de gemeente Vlieland invullen. Dit is inmiddels negentien keer gebeurd.

Vorig jaar waren er via politierapporten ongeveer drie klachten bij de gemeente bekend. "De drempel om de overlast te melden is lager, dus is het logisch dat er meer geklaagd wordt", zegt ambtenaar Peter Jan Tijdeman. "Het betekent niet dat we de klachten dus ook minder serieus nemen. Bij de evaluatie van het horecaconvenant nemen we ze mee. Het merendeel van de klachten gaan over joelen, luid zingen en het fluiten met scheidsrechterfluitjes. Ook verdwijnen er spullen uit tuinen en worden er zaken vernield. Vooral bewoners aan de Lutinelaan klagen.

De eilander horeca en de baas van camping Stortemelk Jan van der Veen willen niets bagatelliseren, maar volgens hen is het dit jaar niet anders dan tijdens andere zomers. "Het weer is goed en iedereen slaapt met ramen open. Dan hoor je meer", aldus Rients Hoekstra namens de horeca. "Vijftig jongeren heb ik totnogtoe wegens wangedrag van de camping gezet. Vorig jaar waren het er zeventig, dus dat valt mee", aldus Van der Veen.

Wel missen ze de snacktent die straatrumoer flink de kop in kan drukken. Deze snackwagen die er voorgaande jaren wel tot 's avonds laat stond, leidde de groepen via het rustige buitengebied naar de camping. Nu staat die er niet en lopen de gasten via de Lutinelaan. Geen horeca-exploitant zag brood in de snackwagen. Zij wilden alleen als de kar langer open kon blijven en ook op andere plekken kon staan. De gemeente weigerde om juridische redenen. Tijdeman belooft volgend jaar toch weer naar mogelijkheden te kijken.

Enkele horecaondernemers tikte de gemeente inmiddels op de vingers, omdat ze zich niet hielden aan de sluitingstijden. "Kroegen blijven te lang open en dat is niet de afspraak", aldus Tijdeman. Hoekstra zegt namens de horeca dat zakelijke belangen dan groter worden dan de afspraken die je samen maakt. "Dat kan beslist niet. We moeten ons houden aan het convenant."