Kraakster Terschelling moet huis uit

Gepubliceerd op 3 november 2009Overheid, Sociaal-economisch, WetgevingAangemaakt door Leeuwarder Courant

WEST-TERSCHELLING - De alleenstaande moeder die vorig jaar augustus een leegstaande woning op Terschelling kraakte, moet daar weg. Ze heeft een dagvaarding gekregen van de gemeente. Deze wil studenten van de zeevaartschool onderbrengen in het huis aan de Burgemeester van Heusdenweg.

Sandra Schneider trok met haar drie kinderen in de woning nadat ze door een scheiding haar huis in Lies was kwijtgeraakt. Een andere woning vinden lukte niet. Terschelling heeft al jaren woningnood.

De gemeente kocht het pand vijf jaar geleden aan voor de nieuwbouwplannen aan de Dellewal. Het stond al vier jaar leeg toen Schneider de woning kraakte. Het telefoontje van de gemeente om haar in te lichten over de dagvaarding kwam "uit het niets", zegt Schneider. De gemeente heeft naar haar zeggen niet eerder iets van zich laten horen.

Toen burgemeester en wethouders in 2003 een krediet vroegen om het pand te kunnen kopen, schreven ze nog aan de raad dat de gemeente de kosten grotendeels kon terugverdienen door het huis te verhuren. "De woning had dus gewoon tijdelijk aan mij kunnen worden verhuurd" zegt Schneider. "Daar was immers toestemming voor. Een raadsel waarom dat niet is gebeurd." Volgens Schneider vond de gemeente het te duur om het verwaarloosde pand geschikt te maken voor verhuur.

Inmiddels heeft Schneider de woning zelf flink opgeknapt. Ze heeft het dak gerepareerd en gasleidingen aan laten leggen. Het verbaast haar dat de gemeente nu opeens studenten wil huisvesten in de woning.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat Schneider niet eerder gedagvaard is, omdat eerst juridische stappen moesten worden gezet. Daarnaast is de druk op de campus van de zeevaartschool nu dusdanig groot geworden dat de woning nodig is voor tijdelijke huisvesting, totdat de nieuwe campus er is. De woning moet dan eerst verbouwd worden.

Omdat het pand al langer dan een jaar leegstond, kan de gemeente Schneider alleen uitzetten via een gerechtelijke procedure. De gemeente moet dan kunnen aantonen dat ze een spoedeisend belang heeft bij het vrijkomen van het pand, zoals concrete plannen.