Kerncentrale Eemshaven: 'Het blijft spelen met een tijdbom'
GRONINGEN/EEMSHAVEN - Opmerkelijk, noemt directeur Siegbert van der Velde van de Milieufederatie Groningen de uitkomst van het onderzoek van deze krant (Dagblad v/h Noorden, red.) dat een meerderheid in het Noorden een kerncentrale in de Eemshaven aanvaardbaar vindt.
In Groningen en Drenthe is altijd veel verzet geweest tegen kernenergie en de opslag van kernafval in zoutkoepels. Van der Velde constateert dat er de laatste tijd een zware lobby wordt gevoerd voor kernenergie. Vanuit het bedrijfsleven, gesteund door de minister van economische zaken. "Ze roepen dat zonne- en windenergie en biogas te weinig elektriciteit opleveren. Maar daar moet je in investeren. Als ze het geld voor kerncentrales in alternatieve energiebronnen steken, komen we al een heel eind." De techniek schrijdt voort maar kerncentrales blijven gevaarlijk, meent Van der Velde. "Het risico neemt af maar of je 10 of 5 procent kans hebt op een ongeval, het risico blijft. Bij een ongeluk met een centrale wordt een groot deel van Nederland onbewoonbaar. Het blijft gewoon spelen met een tijdbom."
Een kerncentrale langs de beschermde Waddenzee is niet aanvaardbaar, vindt Hidde van Kessen, directeur van de Waddenvereniging. "Veilige kerncentrales? Dagdromerij. In een kerncentrale wordt met radioactief materiaal gewerkt. Dat is niet duurzaam. Punt." Harm Post, directeur van Groningen Seaports waaronder de Eemshaven valt, wil geen commentaar geven op dit vraagstuk. "De bouw van een nieuwe kerncentrale is een politiek uiterst gevoelig onderwerp. De regering beslist. Ik ga me daarom niet in de discussie mengen."