Hogere erfpacht klap voor wadden

Gepubliceerd op 14 oktober 2009Recreatie, Sociaal-economisch, WetgevingAangemaakt door Dagblad van het Noorden

'Duurdere vakantiewoningen nekslag voor het toerisme'

DEN HAAG - Een vakantie op de waddeneilanden wordt fors duurder. Natuurminister Gerda Verburg vindt het goed dat Staatsbosbeheer de erfpachtcanon fors verhoogt. De bosbeheerder mag alle lopende contracten openbreken. En elke keer als een huisje of stuk land van eigenaar wisselt, mogen de tarieven omhoog.

Eilandbewoners reageren verbijsterd. Ze vestigen hun hoop op de Tweede Kamer, die het laatste woord heeft en eerder twijfels uitte over de verhoging. Burgemeester Jurrit Visser van Terschelling: "Het is hopeloos, echt heel slecht." Wie nu 1784 euro erfpacht betaalt voor 750 vierkante meter, is in 2040 10.000 euro per jaar kwijt. Ondernemers gaven eerder al aan de extra kosten op het bordje van toeristen te zullen leggen. Woningen en land worden daardoor onverkoopbaar en onbetaalbaar, vrezen ze.

Volgens Verburg is de stijging een rechtstreeks gevolg van de waardestijging van onroerend goed en grond in Nederland. "Die is de afgelopen dertig jaar aanzienlijk geweest en dat is op de waddeneilanden niet anders."

Staatsbosbeheer heeft een groot deel van de grond op de waddeneilanden in handen, op Vlieland en Ameland is het praktisch 100 procent, op Terschelling gaat het om zo'n 90 procent. De bosbeheerder gedraagt zich in de ogen van eilanders als een monopolist met veel te hoge pachttarieven.

De minister gaat in tegen de adviezen van de commissie De Jong. Die constateerde dat verhoging de nekslag voor het toerisme op de eilanden zou kunnen betekenen. De minister voelt niets voor een uitzonderingspositie voor de eilanden. "Staatsbosbeheer dient niet uit de pas te lopen met andere grote en kleine verpachters in het buitengebied. Ook zij hanteren een systematiek waarbij de erfpachtcanon wordt vastgesteld op basis van wat men in de markt bereid is te betalen."

De commissie bepleit zelfs een lagere canon, omdat erfpachtgrond minder waard zou zijn. Ook dat argument is maar onzin, zo vindt minister Verburg. "Er zijn ook waardemeerderende omstandigheden, zoals bijvoorbeeld natuur in de nabijheid van een recreatiewoning."

"Verburg gooit het advies van de commissie De Jong gewoon aan de kant. Terwijl die toch bestond uit wijze deskundigen, die een goed rapport hebben afgeleverd", zo laat de burgemeester Visser van Terschelling weten. (GPD)