Heel Schier krijgt gas van eigen boeren
Waddenfonds subsidieert biomassavergister
SCHIERMONNIKOOG - Zes boeren op Schiermonnikoog nemen vanaf eind volgend jaar bijna de hele gaslevering aan het eiland over. Hun biomassavergister maakt het eiland zo goed als zelfvoorzienend.
De puntjes moeten nog op de i worden gezet, de laatste contracten worden nog ondertekend en de details met bouwers en netbeheerder op papier gezet. Maar niets lijkt de bouw van een grote biomassavergistingsinstallatie op Schiermonnikoog nog echt in de weg te staan. Zes boeren tekenen voor de totstandkoming van de installatie, die in zo'n negentig procent van de gasbehoefte van de eilanders voorziet.
De boeren, samen in de Vereniging Boerenbelang Schiermonnikoog, gaan hun biogas leveren aan het gasnetwerk. Voorzitter en veehouder Johan Hagen: "In de vergister maken we van het mest van onze boerderijen, schillen van andere bedrijven, natuurgrasafval van Natuurmonumenten en bermgras van de gemeente groen biogas, dat we omzetten in hoogwaardig aardgas." De bouwvergunning is rond, de milieuvergunning ook.
En dat is niet gemakkelijk op Schiermonnikoog. Hagen: "Op het eiland gelden terecht strenge regels, bijvoorbeeld als het gaat om verkeersbewegingen. Mest wordt het hoofdbestanddeel van de gasproductie. Dat brengen we via ondergrondse leidingen naar de biomassavergister. De grassen werden altijd al over de weg vervoerd, naar het gemeentelijk depot naast de plek waar de installatie komt." De bouw van de installatie moet eind dit jaar al beginnen op een industrieterreintje aan de Veerweg, in het verlengde van de Veerdam. De zes landbouwers werken al een paar jaar aan het plan waaraan een prijskaartje van drie miljoen euro hangt.
Het Waddenfonds kende de initiatiefnemers vorige week 1,2 miljoen euro toe, waarmee de beslissende eerste stap gemaakt is. Gasterra betaalde al voor de plankosten, de provincie Friesland draagt ook haar steentje bij. De rest moeten de boeren zelf ophoesten. Hagen: "Het is een investering. Als de vergister draait, verdienen wij die langzaam terug omdat we niet meer afnemen én leverancier worden."
Het plan past perfect in de Europese opdracht aan de eilanden om in 2020 zelfvoorzienend te zijn als het gaat om energie. Op rustige momenten zal Schiermonnikoog zelfs gas leveren aan het vaste land. De gasleiding komt op het eiland binnen bij de vergister. Daar wordt zij gevoed met biogas dat vervolgens over het eiland wordt verspreid. Wat overblijft, vloeit naar de wal.