Groots duinherstel dankzij Europees geld
Hoe 'Europa' bijdraagt aan de verbetering van de Nederlandse duinen
Staatsbosbeheer is momenteel bezig met het grootste duinherstelproject van Nederland. In een periode van vijf jaar wordt in totaal 4700 hectare duingebied van Terschelling tot Walcheren op de schop genomen. Voor dit project kwam een Europese subsidie van 2 miljoen euro als zogeheten LIFE-project beschikbaar.
Nederland heeft een uniek natuurgebied: de duinen. Het duingebied bestrijkt maar 1 procent van de totale oppervlakte van ons land. Maar hier groeit wel de helft van al onze plantensoorten: zo'n 850 soorten. Ook broeden er 140 van de 190 soorten vogels die we in Nederland hebben. Flora en fauna gedijen hier zo goed, omdat het een divers landschap betreft. Er is eigenlijk alles: heuvels en dalen, zon en schaduw, droge en natte grond, wind en luwte. De Nederlandse duinen hebben de laatste tijd veel schade opgelopen door verdroging, vermesting en het steeds meer ontbreken van natuurlijke dynamiek (het spel van vooral zee en wind).
Met het Europese herstelproject LIFE Duinen pakken Staatsbosbeheer en partners duingebieden gezamenlijk en op landelijk niveau aan. Van 2005 tot 2010 wordt 4.700 hectare duingebied hersteld. Dit gebied is representatief voor het totale Nederlandse duingebied. Het kan als voorbeeld dienen voor andere herstelprojecten in Nederland en Europa.
Langs de Nederlandse duinenkust liggen drie duintypen. Met dit project pakt Staatsbosbeheer acht locaties aan, verdeeld over deze drie duintypen:
1) Waddeneilanden: Terschelling, Vlieland, Texel
2) Vastelandskust: Hollands Duin (deelprojecten Noordwijk, Coepelduynen, Wassenaar)
3) Deltagebieden: Kop van Schouwen, Manteling van Walcheren
Staatsbosbeheer organiseert woensdag 27 mei a.s. een persexcursie in de duinen van Noordwijk om in het veld te laten zien wat dit duinherstelproject inhoudt en wat momenteel de stand van zaken is. Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl