Voor het eerst in Nederland meterslange haringkoningen aangespoeld

Gepubliceerd op 22 mei 2009Aangemaakt door Ecomare

Op dinsdag 19 mei werd Bert Hoeve, Hoofd Dierverzoring van Ecomare tweemaal gebeld voor een zeer bijzondere vondst. Na determinatie blijkt het in beide gevallen te gaan om een haringkoning of riemvis (Reglecus glesne) van ruim 3 meter lang.

Het eerste, beschadigde exemplaar is gevonden op de Vliehors door een schoolklas die met de Vliehors Expres mee was. Vervolgens is hij meegenomen door Sil Boon van "M.S. De Vriendschap"en overgedragen aan Ecomare. Het tweede exemplaar is gevonden op Texel door Sander Gremme, een Texelaar, nabij Paal 28. Dit exemplaar heeft nog een met gave kop en tekening. Het is waarschijnlijk een paartje geweest, dat samen aangespoeld is. Ze waren waarschijnlijk 15-30 jaar oud.

Deze oceanische vis komt voor in alle wereldzeeën op 300-1000 meter diepte in warme en gematigde delen van de oceaan. De soort komt onder andere voor in de noordelijke Atlantische Oceaan tot aan Groenland, IJsland en de Noordkaap, maar is nog nooit aangespoeld aan de Nederlandse kust.

Haringkoningen leven van krill, kleine vis en inktvis en kwalletjes. De vis heeft een uitstulpbare bek, die wel wat op die van een haring lijkt. Ze hebben een zeer lang lichaam, tot 700 cm of meer, met een lange rugvin die van kop tot staart loopt. Van het dier is weinig bekend, er zijn vooral waarnemingen van aangespoelde en zieltogende exemplaren aan het zeeoppervlak en een paar waarnemingen van duikers. Deze hebben hem verticaal zwemmend gezien met de kop naar boven.

Volgens de legende was deze vis de koning van de haring. Een visser die hem ving kon rekenen op een goede haringvangst.

Ecomare is van plan een afgietsel te laten maken. De vissen gaan voor wetenschappelijk onderzoek naar Naturalis.

Kijk voor een afbeelding van de aangespoelde haringkoningen op de site van Ecomare