Burgemeester eist intrekking visverbod

Gepubliceerd op 5 december 2009Cultuurhistorie, Visserij, WetgevingAangemaakt door Leeuwarder Courant

NES (A) - Het verbod op het vissen met staande netten vanaf het strand móet van tafel. Dit eist burgemeester Albert de Hoop van Ameland. Hij heeft weer enige hoop gekregen na een gesprek met noordelijk directeur Hendrik Oosterveld van het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit (LNV), maar blijft waakzaam.

"Er zou maatwerk mogelijk zijn, vertelde Oosterveld mij", zegt De Hoop. "Hij kijkt of er in het Aalbesluit, waar dit onderwerp genoemd wordt maar volgens ons absoluut niet thuishoort, een uitzondering mogelijk is voor de kuststreek. Maar wij blijven alert, LNV neemt wel vaker eigen beslissingen."

Eerder deze week werd nog bekend dat "Den Haag" bij het visverbod blijft. Minister Gerda Verburg beweert dat met de netten paling gevangen kan worden. Ook zouden bruinvissen erin stranden. Onzin, menen de eilanders. De palingen kunnen gewoon door de mazen heen. En bruinvissen komen nooit zo dicht bij de eilanden.

Vooral op de Wadden heerst grote onrust over het verbod, dat wat Verburg betreft ligt ingaat op 1 januari 2011. Een eeuwenoude traditie - vroeger pure noodzaak, tegenwoordig een populaire hobby - verdwijnt dan. Het verbod geldt voor de hele Nederlandse kuststreek. Recreatief vissen met de hengel blijft wel mogelijk.

"Het verbod is echt een hele slechte zaak", zegt De Hoop. "Het beeld dat LNV heeft, klopt niet. Het is ronduit stuitend. Ze zeggen dat eilanders de vis illegaal verkopen. Onzin. Het zal heus wel eens gebeuren, maar er zijn gewoon manieren om dat te handhaven. Nu verbieden ze alles, dat is makkelijker hè."

Op Ameland geven vissers onder meer "Pieterburen" de schuld van het visverbod. Omdat Lenie 't Hart met haar opvang zo veel zwakke zeehonden in leven houdt, is er inmiddels een flink overschot aan deze dieren. Een zeehond verorbert gemiddeld 6 kilo vis per dag, rekenen de vissers voor. Uitgaande van een populatie van 2400 zeehonden (een telling in mei) is dit per jaar 5256 ton. "Wat de recreatievissers op jaarbasis aan vis vangen, is nog geen promille van dat wat de zeehonden op jaarbasis verslinden!", zo staat in een brief. Maar een zeehond is aaibaar, aldus de visser.

De eilanders hebben hun hop gevestigd op de Tweede Kamer die er de komende weken over vergadert.