Bezwaren afvaloven: 'Ze vergeten dat het om de mensen gaat'

Gepubliceerd op 12 mei 2009Milieu, Natuur en Landschap, WetgevingAangemaakt door Leeuwarder Courant

HARLINGEN - "Al die procedures over de afvaloven in Harlingen, ik snap er maar de helft van. Voordat je die ooit helemaal begrijpt, ben je dat waar het om gaat vergeten. En waar het om gaat zijn de mensen die nu massaal de dupe worden door de komst van de vuiloven. Naar hen luistert niemand meer."

Groots applaus valt Arend Leutscher van Dorpsbelang Wijnaldum ten deel wanneer hij zijn zegje doet voor de vierkoppige bezwaarschriftencommissie in Harlingen.
Burgemeester en wethouders hadden nooit een bouwvergunning voor de oven mogen afgeven, betoogden de vertegenwoordigers van omwonenden, de Waddenvereniging en de Stichting Afvaloven Nee gisteravond. Met spandoeken behangen tractors op de stoep van het stadhuis, protestborden en ruim tachtig toehoorders werden de argumenten onderstreept.

Tijdens eerdere rechtzaken kwamen de betogen al over tafel waarvan ze door Omrin, gemeente en provincie werden weggeveegd. Met de afgegeven bouwvergunning in de hand bouwt Omrin al sinds 19 maart aan de oven. Op de gang van zaken valt juridisch heel wat aan te merken, zeggen de tegenstanders. Zo is er de kwestie van de plek van de reststoffen energiecentrale (rec). De tegenstanders lezen het bestemmingsplan van de zeehaven zo, dat alleen bedrijven die beslist aan zee moeten zitten, zich hier mogen vestigen.

"Deze bezwarencommissie én burgemeester en wethouders gingen hier tijdens een zitting vorig jaar ook van uit toen het om een andere bouwvergunning in de afvalovenzaak ging", aldus advocaat Henri Sarolea die namens enkele bewoners optreedt. "Tijdens een recente rechtzaak maakten b. en w. een draai: ze zeggen dat er in het toen geldende bestemmingsplan slechts sprake is van een streven naar de vestiging van aan de zeehaven gebonden bedrijven. In het nieuwe staat overigens dat ondernemers wel beslist aan die eis moeten voldoen."

Ook de hoogte van de schoorsteen is een heet hangijzer. Mooi dat die zo laag is, zeggen de tegenstanders vanwege de landschappelijke vervuiling. Maar is die 44 meter wel hoog genoeg om de vieze stofjes zo ver mogelijk weg te blazen? Deze hoogte wekt bovendien argwaan: het is precies de maximale lengte die het bestemmingsplan aan gebouwen in de haven toestaat. Seerp Bosch van Omrin legt nog maar eens de keuze van de hoogte uit. "Uit de milieueffectrapportage blijkt dat het effect van een 44, 55 of 70 meter lange pijp amper verschilt. De 44 meter is voor ons de optimale maat."

Binnen twee weken adviseert de bezwaarschriftencommissie het college van Harlingen. "Of die het advies overneemt of niet, wij stappen naar de rechter", kondigt Sarolea na de vergadering aan. Al zitten er nu al honderden heipalen voor de rec in de grond, vanmiddag krijgt het juridisch steekspel opnieuw een vervolg. Bij de bezwarencommissie van de provincie dit keer, maakt de Stichting Afvaloven Nee bezwaar tegen de weigering van gedeputeerde staten het WOB-verzoek van de stichting te honoreren.