Amelander ruzie over waterkering
DEN HAAG - Een groep huiseigenaren op Ameland heeft het aan de stok met Rijkswaterstaat. De overheid doet volgens de huiseigenaren niet voldoende om hun huizen in de duinen bij Nes tegen het water te beschermen.
De huiseigenaren zeggen dat de overheid de handen aftrekt van hun gebied, volgens Rijkswaterstaat verandert er helemaal niets. Beide partijen troffen elkaar voor de Raad van State.
De zaak speelt nu omdat Rijkswaterstaat bezig is een legger, een kaart met eisen voor waterkeringen, in te vullen. "Het gaat uitsluitend om de juridische vastlegging van de feitelijke situatie", aldus advocaat Besselink van Rijkswaterstaat. De omwonenden zien dat anders.
Zij werden vroeger naar eigen zeggen wel beschermd, toen de waterkering bij de eerste duinenrij lag. Ze willen dat het zeereeptracé weer dienst gaat doen, maar dat is volgens Rijkswaterstaat niet veilig genoeg. "Een van de meest basale taken van overheden is om ons te beschermen tegen het buitenwater", aldus advocaat Rens Snel namens een deel van de bewoners. "Hier is de overheid veel te luchthartig omgesprongen met die taak."
Rijkswaterstaat houdt vast aan de grens die al jaren met blauwe paaltjes wordt aangegeven. De houten palen hebben volgens de omwonenden geen enkele juridische status, waardoor ze hier nooit eerder tegen konden optreden. "De overheid heeft dit gebied in feite aan zee prijsgegeven en het is een kwestie van tijd voordat de zee neemt", aldus Snel.
Echt bang voor natte voeten zijn de klagers niet. Sinds de huizen vijftig, zestig jaar geleden zijn gebouwd, hebben ze nog nooit natte voeten gehad. Maar verzekeraars schroeven de premies ondertussen wel lekker op. "En we zijn doodsbang dat de overheid de boel omdraait, dat ze straks zeggen: jullie zitten niet binnen de kering, dus de huizen moeten weg", aldus Cees Lok.