Ameland mikt op jong publiek met Island-festival

Gepubliceerd op 14 mei 2009Overig, RecreatieAangemaakt door Leeuwarder Courant

Op Ameland wordt in september een festival gehouden dat helemaal in het teken staat van duurzaamheid en innovatie. Het heet Island, mikt op twee- tot drieduizend man publiek, en meedoen staat voorop, vertelde Nathalie Beekman gisteren tijdens een workshop op de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden.

LEEUWARDEN - Ameland krijgt een nieuw festival, dat helemaal draait om duurzaamheid en innovatie. De eerste editie van het kunst- en technologiefestival Island wordt gehouden op 18, 19 en 20 september van dit jaar. Uitvalsbasis is het voormalige zwembad van Nes, maar op het hele eiland zullen mensen in de weer zijn.

Er wordt gemikt op een publiek met veel studenten en jonge gezinnen. Participatie staat voorop, zegt programmacoördinator Nathalie Beekman. Zij lichtte een tipje van de sluier op tijdens een workshop duurzaamheid op de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Vooruitlopend op een lectoraat pop en innovatie doet de Academie alvast verkennend onderzoek op dit gebied, vertelt docent Thuur Caris. Het festival op Ameland is bedoeld om ideeën in de praktijk te testen en om het thema duurzaamheid "in de etalage te zetten."

Festivals zijn energieslurpers en leveren een berg afval op. Caris vergeleek de mensenmassa’s met een sprinkhanenplaag, maar dan met sprinkhanen van 75 kilo per stuk. Beekman gebruikte de term ufo-festival: het komt langs, vertrekt weer en laat alleen maar rommel achter. Zo'n soort evenement moet Island niet worden. Het festival wil verweven zijn met natuur en bevolking van het eiland. Gedacht wordt bij voorbeeld aan optredens in huiskamers. Overdag is er voor de deelnemers van alles te doen op het eiland, tegen de avond zijn er performances en 's avonds zijn er optredens op de locatie in Nes.

Over de inhoud van het programma kan Beekman nog weinig kwijt. Er is een idee om de bezoekers als ze naar het eiland varen te ontvangen met muziek uit markeringsboeien, en om op de veerboot die de gasten terugbrengt singer-songwriters te laten spelen. De Academie voor Popcultuur is een van de initiatiefnemers, de provincie steunt het festival en ook de NHL en Stenden werken eraan mee.

Honderd procent duurzaamheid is geen doel. Het gaat er vooral om praktijkervaring op te doen met manieren om energieverbruik en afvalbergen tegen te gaan. Vooral de horeca moet op dat gebied een soort lab zijn. De bevindingen worden later op een rij gezet zodat andere festivals er hun voordeel mee kunnen doen. Ameland is een geschikte plek om serieus te experimenteren met duurzaam toerisme; de Waddeneilanden willen zich toch meer op innovatie toeleggen.

Er is een enorme toename van feestelijke evenementen, signaleert docent Thuur Caris. "Het aantal festivals giert echt de bocht uit." Veel organisaties laten op hun websites zien wat ze doen om zo verantwoord mogelijk met energie en grondstoffen om te springen, maar Caris wordt daar erg achterdochtig van. Er is nogal eens sprake van 'greenwashing', waarbij de consument om de tuin wordt geleid.

Maar het valt ook niet mee om op festivals duurzaamheid echt in de praktijk te brengen, bleek uit de ervaringen van Sander Dragt en Dion ten Heggeler, die als cateraars al jaren een paviljoen met biologische hapjes hebben op Noorderzon in Groningen. Dat bordjes en bestek 100 procent composteerbaar zijn, betekent niet altijd dat ze snel vergaan. Het duo ging op zoek naar andere bordjes. "Die verrotten al gauw in de grond. Maar ze moeten wel uit India komen met een boot."

Hun eerste paviljoen van kratten had geen dak. Een zeil spannen tussen de bomen in het park was niet toegestaan: "Je moet een halve meter van die bomen af blijven." Een volgend paviljoen was gemaakt van afgedankt steigerhout. Maar dat materiaal raakte zo in zwang, dat het op een gegeven moment gewoon op was. "En dus moesten er toch weer bomen gekapt worden."

Dragt en Ten Heggeler blijven het elk jaar weer proberen op het kleine hoekje dat hun is toegemeten. "Maar al klinkt het wat cynisch, misschien is het wel het meest duurzaam om geen festival te houden."