Aanpak probleem zeearm waddijk

Gepubliceerd op 12 oktober 2009Civiele werken, VeiligheidAangemaakt door Dagblad van het Noorden

Waterschap zoekt oplossing

LAUWERSOOG - Waterschap Noorderzijlvest is op zoek naar een definitieve oplossing voor de ondermijnende zeearm aan de Lauwersmeerdijk. Die zeestroom komt soms gevaarlijk dichtbij.

Het waterschap Noorderzijlvest is continu bezig het Vierhuistergat, de zeearm die voor de Lauwersmeerdijk ligt, van zich af te houden. Het diepe zeestroomgat vormt een risico voor de dijk omdat het de macht heeft stukken weg te slaan. "We houden die en andere stroomgaten voortdurend in de gaten. Regelmatig, zo eens per jaar, storten we tussen de 400 en 500 ton basalt in zee. Die houdt de stroom ver van de dijk", legt dijkgraaf Henk van het Land uit, die benadrukt dat er dankzij de aanpak geen enkel gevaar voor dijkdoorbraken is. De basaltblokken werken net als kribben in een rivier. Ze leiden de stroming om.

Noorderzijlvest werkt nu aan een permanente oplossing van het 'zeegatprobleem'. Van het Land: "De komende tijd onderzoeken we nog nauwgezetter hoe de zeearm zich beweegt onder invloed van wind, getijde en stroming. Daaruit ontstaat aan het eind van het jaar een plan van aanpak."

Te denken valt aan het volledig dichtgooien van de zeearm, al is dat geen probleemloze oplossing. "De zee kan zomaar elders zeegaten creëren, afgezien van dat vergunningen vanwege de milieuwetgeving niet zomaar vergeven zijn."

Aan de zeekant van de dijk was deze week 'plotseling' veel zand verdwenen. Gebruikers van het fietspad reageerden ongerust. Maar dat hoeft volgens de dijkgraaf niet. "Dat is de natuur, het gebeurt vaker. Dat zand is puur cosmetisch. Het heeft geen rol in de beveiliging."