17 Mosselslepers Wad over tien jaar weg
LEEUWARDEN - De Waddenzee wordt komend voorjaar deels afgesloten voor mosselzaadvissers die met netten over de bodem schrapen. Eenvijfde van de vangstgebieden is verboden terrein.
Dit gebied wordt steeds verder uitgebreid, totdat in 2020 deze manier van vissen nergens meer is toegestaan. Het water in de Waddenzee wordt zo schoner, vogels en vissen hebben meer te eten en mosselbanken en zeegrasvelden floreren dan als nooit tevoren. Mosselvissers kunnen dan nog altijd een fatsoenlijke boterham verdienen. Dat heeft het ministerie van visserij gisteren afgesproken met mosselvissers en natuurorganisaties. Stap voor stap worden grotere delen van de Waddenzee afgesloten voor bodemvissers. In ruil daarvoor komen er mosselzaadvanginstallaties, netten die voorbij stromende larfjes vastklampen. Deze netten raken de bodem niet en zijn daardoor beter voor het milieu. Ook hoopt de sector op nieuwe vindingen.
Uitgangspunt is wel dat er pas meer zee wordt afgesloten als duidelijk is dat vissers ook uit de mosselinstallaties voldoende kunnen halen. Experimenten wijzen daar wel op. Het moet mogelijk blijven om jaarlijks 40 miljoen kilo mosselzaad op te vissen. De vangstbeperking treft eerst de voorjaarsvisserij, later ook die in het najaar. De korting van 20 procent op de voorjaarsvangst betekent dat vissers 5,5 miljoen kilo per jaar missen. Nieuwe mosselinstallaties op 101 hectare in de Waddenzee moeten dat compenseren. Transport van zaad vanuit Zeeland of Noorwegen is ook een optie.
De mosselvisserij is lange tijd een hoofdpijndossier geweest voor visserijminister Gerda Verburg. De Waddenzee is een uniek natuurgebied, maar ook de beste kweekvijver voor Nederlandse mosselen. Vissers en natuurclubs vlogen elkaar geregeld bij de rechter in de haren. Sicko Heldoorn, oud-gedeputeerde in Friesland en nu burgemeester van Assen, slaagde erin de partijen bij elkaar te krijgen. Daarna leidde oud-staatssecretaris Wim Meijer een commissie die keek naar concrete oplossingen. De vangstbeperkingen vloeien hier uit voort.
Meer informatie over actuele ontwikkelingen in mosselvisserij op deze site