Zorgen over torenhoge garnalenprijs
Mijlpaal van 10 euro staat er aan te komen
Lauwersoog/Zoutkamp - De garnalenprijs overschreed deze week de grens van 9 euro per kilo. En volgende week wordt de mijlpaal van 10 euro gehaald, weet directeur Harry Smit van de visafslag Lauwersoog heel zeker. Nog geen twee jaar geleden moesten de garnalenvissers het met 2 euro per kilo doen. Volgens directielid Willem Smit van groothandel Heiploeg in Zoutkamp zijn het historisch hoge prijzen, maar nog net geen record. "We hebben in een grijs verleden een keertje 25 gulden betaald", verklaart Smit die ruim 33 jaar werkzaam is in de garnalenbranche.
De garnalenaanvoer ligt beduidend lager dan in voorgaande jaren. "Bijna 60 procent", schat de Heiploeg-directeur. Door de vele stormdagen dit jaar kunnen vissers minder vaak uitvaren. Daarnaast is het garnalenbestand lager dan normaal.
Garnalen laten zich al maandenlang moeilijk vangen en dat resulteert vooral de afgelopen weken in torenhoge prijzen. Vissers maken zich zorgen. Ze vrezen vraaguitval doordat de garnaal te veel gezien wordt als een luxe delicatesse.
Dat komt vooral door de populatiegroei van kabeljauw en wijting. Deze rondvissen zijn de natuurlijke vijanden van de garnaal. De geringe aanvoer heeft ook gevolgen voor de grote pelfabrieken van Heiploeg in Marokko. Ongeveer zeshonderd uitzendkrachten zitten al wekenlang werkloos thuis. Vissers zijn niet blij met de torenhoge prijzen.
"We hebben liever 5 euro per kilo", merkt voorzitter Tjeerd Dussel van vissersorganisatie Hulp inNood op. "Bij deze prijzen wordt het een extreem luxe product. Met het gevaar dat er vraaguitval ontstaat." Bovendien trekken hoge prijzen gelukszoekers.
Zo is een aantal Urker schol- en tongvissers overgeschakeld op de garnalenvisserij. Daarnaast verhevigt het de concurrentie tussen de afslagen. Zo heeft Visveiling Urk, recent ontstaan uit een fusie tussen de afslagen 'Harlingen' en 'Urk', ambitieuze groeiplannen met Harlingen als garnalenafslag.
Vissers uit binnen- en buitenland worden onder meer gelokt met lagere sorteerkosten en een transportvergoeding. Lauwersoog heeft nu de grootste garnalenveiling. Directeur Smit is ook niet bang dat ze die status zal verliezen. "Hier zit de kennis en de ervaring. We hebben bovendien altijd een goede service geleverd. De vloot laat ons niet stikken." (GPD)