Waterschap: oude dijken handhaven
LEEUWARDEN - Wetterskip Fryslân overweegt dijken achter de zeewering voorlopig niet af te stoten. Bij een dijkdoorbraak zorgen ze voor tijdswinst. Lange tijd is gedacht dat de oude waterkeringen hun functie in de strijd tegen het water hadden verloren. De komende zeven jaar is er 90 miljoen Euro beschikbaar om de dijken in de provincie te verbeteren.
Uit simulatiebeelden van een doorbraak van de zeewering bij extreme weersomstandigheden blijkt volgens dijkgraaf Paul van Erkelens van het Wetterskip dat de oude keringen de opmars van het water vertragen en zorgen voor tijdelijk droge vluchtplaatsen. Van de hoge waterstanden tijdens de noordwester storm in november vorig jaar zijn de instanties die zich met de dijkbewaking bezig houden zoals Rijkswaterstaat en de waterschappen flink geschrokken. In het oostelijke waddengebied bij de Groninger kust scheelde het volgens Van Erkelens maar weinig of de storm had er een dijkdoorbraak veroorzaakt.
Volgens de dijkgraaf is het daarom van belang de weersomstandigheden beter te interpreteren. "Er moet tien tot vijf dagen van te voren bekend zijn of er risico bestaat voor een dijkdoorbraak. Twee dagen voor de verwachte ramp moet een order tot evacuatie gegeven kunnen worden", aldus Erkelens. De Friese waddenkust moet berekend zijn op een waterstand van 4,90 meter boven het nieuw Amsterdams peil (NAP). Vorig jaar november was de waterstand 3,50 meter boven NAP. Een dergelijke extreme situatie doet zich hoogstens een keer in de 4000 jaar voor. Voor de waddeneilanden geldt een norm die zich één keer in de 2000 jaar voordoet. Slechts 18 procent van de zeedijken in Friesland kan een dergelijke waterhoogte goed aan. Meer dan een kwart (27 procent) scoort onvoldoende. Van 55 procent is de situatie nog niet goed onderzocht.
In november gaat het Wetterskip samen met hulpverleningsinstanties oefenen voor een dijkdoorbraak. De ramp die dan in scène wordt gezet doet zich statistisch één keer in de 100.000 jaar voor. Wanneer er vanuit het noordwesten een orkaan van windkracht 12 maar liefst 36 uur achtereen aanhoudt is er volgens Van Erkelens geen houden aan. Dan stijgt het water tot wel 6 meter boven NAP. Binnen drie uur wordt Dokkum dan overspoeld. Leeuwarden is na acht uur aan de beurt. Meer dan een meter water zal er staan tot aan de spoordijk in de Friese hoofdstad. De zuidkant van de spoorlijn blijft redelijk gespaard. Toch zullen er tussen de 500 en 2000 doden te betreuren zijn en zal de schade tussen de 5 en 15 miljard euro bedragen.