Water stijgt maar zeehonden blijven voorlopig
Den Haag/Groningen - Zien we over vijftig jaar nog zeehonden luieren op zandbanken in de Waddenzee? Houden we droge voeten aan de andere kant van de Groningse zeedijk? Ja, maar wel met tonnen extra zand, sterk verstevigde dijken en grote gemalen.
De commissie Veerman presenteerde woensdag het nieuwe Deltaplan, dat het hoofd moet bieden aan het stijgende zeewater.
De Deltacommissie adviseert ingrijpende maatregelen, ook in het Noorden.
De Waddenzee, een van onze mooiste beschermde natuurgebieden en dezer dagen bekeken door de werelderfgoedorganisatie Unesco, verdwijnt op termijn door stijging van de zeespiegel. Over honderd jaar of misschien in 2200. Maar de Deltacommissie wil dat zo lang mogelijk uitstellen.
Zandsuppletie is daarbij het tovermiddel: zand van de Noordzeebodem zuigen, voor de Noordhollandse kust droppen en met de stroming naar de Waddenzee laten drijven. Daar bezinkt het zand en zo groeien de zandplaten mee met de stijging van de zeespiegel, veroorzaakt door klimaatverandering.
De zeespiegel stijgt van 0,65 tot 1,30 meter in 2100 en van twee tot vier meter in 2200, berekende de Deltacommissie. Dat is meer dan tot nu toe gedacht. Daarvoor zijn voor honderd miljard euro aan maatregelen nodig. Zandsuppletie is één maatregel. Het verhogen van de dijken een tweede, ook aan de noordelijke Waddenkust. Het water mag wel eens over de dijk stromen, maar die maar onder geen beding doorbreken. Daarvoor worden in Oost-Groningen momenteel dijkproeven gedaan, die wereldwijd tot oplossing van waterproblemen moeten leiden.
Hoger zeewater betekent ook dat water van het vaste land met moeite in zee geloosd kan worden. Daarvoor zijn gemalen met een enorme capaciteit nodig. In Lauwersoog moet een van de grootste van Nederland komen. Dat gevaarte moet voor droge voeten in Groningen en vooral Friesland zorgen. Kosten 150 miljoen, maar het reuzengemaal pompt wel 180.000 liter water per seconde weg.
De Deltacommissie ziet niets in kunstmatige eilandjes voor de Waddeneilanden. Te duur en bovendien zouden die op lange termijn meer schade veroorzaken dan goed doen aan het Waddengebied.