Waddenclub tegen kitesurfen Schylge

Gepubliceerd op 12 maart 2008Natuur en Landschap, Overheid, RecreatieAangemaakt door Leeuwarder Courant

LEEUWARDEN - Onbegrijpelijk dat Rijkswaterstaat zoiets schadelijks als kitesurfen bij het Groene Strand van Terschelling wil toestaan, vindt jurist Auke Wouda van de Waddenvereniging.

"Het is onze vorm van natuurbeleving", stelt Dirk Jan Moes van Surfclub Terschelling.
Beide partijen troffen elkaar gisteren in de rechtbank. Rijkswaterstaat wil alleen in de maanden juni, juli en augustus het kitesurfen bij het Groene Strand toestaan. "Daar kunnen we echt niet mee uit de voeten", zei Moes. Zijn club telt zo'n tachtig leden. Volgens de surfers brengen ze nauwelijks schade toe aan de natuur.

Daar denkt Wouda anders over. Op zo'n 500 meter van het Groene Strand is een hoogwatervluchtplaats voor rosse grutto's. De jurist van de Waddenvereniging beweert dat vogels al binnen een kilometer opschrikken van kitesurfers. "Opvliegen is al een ernstige verstoring", want het stoort de dieren bij het zoeken naar voedsel. Kortom, Wouda wil dat er helemaal niet gesurft wordt.

De Terschellinger bioloog Piet Zumkehr, naamgever van een recent ontdekte vlindersoort, bestreed de stelling van de Waddenvereniging. "Mijn persoonlijke interpretatie is dat het allemaal wel wat meevalt." Hij wees erop dat de effecten nog nooit zijn onderzocht.

Het kitesurfen werd acht jaar geleden op Terschelling geïntroduceerd. SOVON Vogelonderzoek Nederland houdt al sinds de jaren zeventig tellingen in het gebied. Als de sport schadelijk is voor de vogelstand, dan moet dat uit die gegevens blijken, aldus Zumkehr.

Moes: "Er is ons een tijdsbeperking opgelegd die op speculaties en vermoedens is gebaseerd. Er is steeds een stok gezocht om de hond mee te slaan." Volgens Hendrik Raap van Rijkswaterstaat heeft zijn organisatie de natuurbelangen helemaal niet meegewogen. Daarvoor verwees hij naar gedeputeerde staten en het ministerie van LNV. "Wij zijn er alleen voor de scheepvaart", aldus Raap.

Dat vond bestuursrechter Erik de Witt te kort door de bocht. Hij benadrukte dat ook Rijkswaterstaat natuurwaarden moet meewegen bij de naleving van scheepvaartwetten. "We hebben hier natuurlijk wel te maken met een bijzonder gebied", zei De Witt. Raap zag het anders. Hij benadrukte nog dat er momenteel een algemeen verbod op het kitesurfen geldt. De rechtbank doet binnen zes weken uitspraak.

Meer informatie over kitesurfen op deze site