Wadbodem geschikt voor zoutwinning
BERLIKUM - Een groep van zestien wetenschappers, gespecialiseerd in de ecologie van de Waddenzee, wijst winning van zout voor de havenmond van Harlingen niet bij voorbaat af. Wel zijn ze van mening dat nader onderzoek gedaan moet worden naar de gevolgen van de bodemdaling die daardoor optreedt.
Volgens projectleider Niek Boer van ingenieursbureau Arcadis is dat de uitkomst van een bijeenkomst met de "ecologische goeroes" van de Waddenzee onlangs in Franeker. Arcadis doet in opdracht van zoutexploitant Frisia onderzoek naar nieuwe winlocaties. De bestaande bij Sexbierum en Tzummarum zijn over vijf jaar uitgeput. De Tweede Kamerfractie van het CDA heeft minister Maria van der Hoeven van economische zaken gevraagd onderzoek te doen naar de gevolgen van zoutwinning in de Waddenzee. Ook Frisia verkiest de Waddenzee. Maar mocht uit de studies blijken dat dit onmogelijk is, dan wil het bedrijf een alternatief hebben.
Om die reden wordt de zoutwinning op het land oostelijk van het huidige winningsgebied bij Tzummarrum en Sexbierum voorbereid. Tijdens een bijeenkomst voor hoofdzakelijk boeren in dorpshuis It Heechhout in Berlikum maakte De Boer gisteren bekend dat het onderzoek naar de nieuwe zoutputten zich concentreert op vier plaatsen: zuidelijk van Sint Jaciobaparochie; zuidwestelijk van Berlikum; oostelijk van Sint Annaparochie en oostelijk van Berlikum. Een voorlopige studie wijst uit dat hier de minste problemen te verwachten zijn.
De verwachte bodemdaling zal gevolgen hebben voor het waterpeil. De boeren drongen er bij de projectleider op aan dat er voldoende rek in de bemaling moet komen. "Het zal natter worden, maar de extra natschade die daardoor ontstaat valt weg tegen het niet meer voorkomen van droogteschade", aldus De Boer. Nader onderzoek moet leren in hoeverre de bodemdaling gevolgen heeft voor cultuurhistorische objecten als terpen en kwelderwallen. Ook de gevolgen voor de vele tuinbouwkassen in het gebied komen in dat onderzoek aan de orde. Zo is het de vraag of ruiten van kassen kunnen breken als gevolg van door bodemdaling veroorzaakte spanningen in de kasconstructies.
Lees meer over zoutwinning in Noordwestfriesland