Vier gemeenten houden het droog bij ramp

Gepubliceerd op 4 november 2008Overheid, Overig, VeiligheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

NIEUWEBILDTZIJL - Bij een dreigende dijkdoorbraak in het noorden van Friesland hoeven 4 van de 31 Friese gemeenten niet te evacueren.

Inwoners van Heerenveen, Opsterland, Ooststellingwerf en Weststellingwerf houden droge voeten. Deze gemeenten moeten echter wel voorbereid zijn op een 'vluchtelingenstroom' uit de noordelijke gemeenten.

Deze noorderlingen zullen daarnaast vluchten richting Drenthe en Twente. Of ze zoeken familie en vrienden op in andere hoger gelegen delen van Nederland. Dit kan een probleem worden, omdat bij een grote overstroming inwoners van andere provincies hier eveneens naar toe willen, concludeert Ferd Crone. Hij is burgemeester van Leeuwarden en als zodanig voorzitter van de veiligheidsregio Friesland.

In het Friese kustgebied, voornamelijk bij Harlingen en op het Bildt, vond gisteren de grootste rampenoefening plaats die ooit is gehouden. Een vreselijke storm zou over enkele dagen een dijkdoorbraak en dus een fikse overstroming veroorzaken. Aan de oefening namen zo'n 140 Friese hulpverleners deel. Naast de provincie en gemeenten waren ook Wetterskip Fryslân en Defensie actief. In heel Nederland rukten meer dan vijfduizend mensen uit.

Totaal onverwachte dingen deden zich niet voor tijdens de oefening, aldus Crone, die daarom alleen 'logische' tips had. Mensen moeten gewoon een simpele radio in huis hebben die werkt op batterijen. En liefst ook een ouderwetse telefoon met aansluiting op het vaste KPN-net. Als bij een ramp de stroom uitvalt en zendapparatuur het niet meer doet, heb je op deze manier nog altijd contact met de rest van de wereld.

Bij Nieuwebildtzijl sloten militairen met zandzakken openingen in de waterkering af. De politie leidde het verkeer om. Tegelijkertijd werd er een nieuw computersysteem getest dat precies in beeld brengt hoe hoog het water staat. De burgemeesters besloten om vier dagen van tevoren alvast 20.000 mensen te evacueren die zichzelf niet kunnen redden als de ramp daadwerkelijk plaatsvindt.

Daarnaast werden uit voorzorg alle 12.000 eilandbewoners van de Wadden gehaald. Crone concludeerde dat de Friese hulpverleners 30 procent van de mensen zelf in veiligheid kunnen brengen. Voor de overige 70 procent is Friesland dus afhankelijk van andere provincies.