Vermilion wil snel weer gas winnen
Franeker - Olie- en gasmaatschappij Vermilion denkt eind dit jaar weer gas te kunnen winnen bij Franeker en Harlingen.
Dit stelt het bedrijf op de website. Gisteren werd de winning in het gebied is stilgelegd, omdat Vermilion erachter kwam dat de bodem veel sneller daalde dan verwacht. Vooralsnog is het onbekend wat hiervan de oorzaak is. De onrust bij overheden is groot. Gemeente Franekeradeel en provincie Friesland dringen aan op een vlotte verklaring van Vermilion.
Manfred Steffens van Vermilion waarschuwt dat dit onderzoek nog veel tijd zal kosten. "Ik heb geen idee hoe lang dit gaat duren", aldus Steffens. Gedeputeerde Sjoerd Galema noemt de snellere bodemdaling alarmerend. "Wy witte dus ek net hokfoar gefolgen de gaswinning op oare plakken yn 'e provinsje hat."
De statenfractie van de FNP heeft vragen gesteld aan het college van gedeputeerde staten. Wethouder Lieuwe Miedema van de gemeente Franekeradeel trekt bovendien de geloofwaardigheid van het ministerie van Economische Zaken (EZ) in twijfel. "Vorig jaar was er ook onduidelijkheid over de daling door gaswinning. Diverse cijfers gingen over tafel. De overheid leek totaal niet in controle te zijn over wat er gebeurde. Vervolgens deed het ministerie zelf onderzoek waarvan de resultaten na lange tijd op tafel kwamen. Nu blijkt na amper een half jaar dat de situatie opnieuw heel anders is dan de overheid verwacht. EZ lijkt de controle opnieuw niet te hebben."
Hoeveel daling er precies is, is onduidelijk. Vermilion wil geen cijfers noemen. "In het gebied wordt ook zout gewonnen. We weten niet welk deel van de daling hierdoor wordt veroorzaakt of autonome daling betreft", aldus Steffens. Gedeputeerde Galema meldt een daling van 15 centimeter. Een woordvoerster van het rijk gaat uit van 13 centimeter. Eind deze september is er bestuurlijk overleg over de kwestie. In het winningsplan van Vermilion zijn geen harde afspraken gemaakt over de maximale daling.
De gevolgen van de daling zijn volgens voorzitter Ynte de Jager van Dorpsbelang Herbaijum voor bewoners moeilijk in te schatten. "Je sakje meielkoar, dat it is foar ús hiel moeilik oantoanbar wat der no krekt bart." Rondom Herbaijum zijn alleen al vier gaswinputten. Bewoners constateren dat de walbeschoeiing van het Van Harinxmakanaal onder water is verdwenen. "Sa hat Rykswettersteat it net oanlein", zegt De Jager. "En de boeren sjogge dat de dûkers yn de lânnen ek versakke binne."
Volgens Miedema hoeven bewoners zich in het gebied voorlopig geen zorgen te maken over natte voeten. Eind september is er een bestuurlijk overleg over de bodemdaling.