Toekomstbeeld Afsluitdijk: een Monument in Balans

Gepubliceerd op 1 december 2008Civiele werken, Klimaatverandering, VeiligheidAangemaakt door INP Nieuwsbank

Erkenning voor het unieke karakter van de Afsluitdijk, door zorgvuldig balans aan te brengen in maatregelen voor veiligheid, duurzame energie, natuurontwikkeling, economie en toerisme.

Dat staat centraal in de gezamenlijke visie 'Monument in Balans' van architectenbureau GDA, NoordPeil landschap stedenbouw, advies- en ingenieursbureau Oranjewoud en CE Delft milieuadviseurs, in opdracht van Rijkswaterstaat en de provincies Fryslân en Noord-Holland. Het viertal presenteert de visie maandag 1 december aan staatssecretaris T. Huizinga.

De Afsluitdijk is een icoon van de Nederlandse waterbouwkunde en onlosmakelijk onderdeel van een Wereldlandschap: de Noord-Europese Wadden. Beeldkenmerken zoals de rechtlijnigheid moeten bewaard blijven. De kernkwaliteiten van de Afsluitdijk bieden bovendien kansen om het karakter verder te versterken. De zeekering is in Monument in Balans dan ook geen 'kerstboom', die we voor de toekomst willekeurig met plannen kunnen optuigen.

Een langgerekte krul op de kruin van de dijk vormt het nieuwe stormschild die de hoge golven breekt. Deze betonnen keerwand waarborgt de veiligheid tot het jaar 2100. De stormwand is een hedendaagse toevoeging die past in de waterstaatkundige beeldtaal van de Afsluitdijk: 'Een kroon op Lely's werk'. Ook is er in de toekomst meer ruimte voor een snelle OV-verbinding, duurzame energie voorzieningen en recreatie door een 'plint' aan de IJsselmeerkant van de dijk.

De Breezanddijk krijgt in de visie een hernieuwde functie als Eiland van Innovatie, met plaats voor onder meer een Duurzaamheidcentrum en een Blue energycentrale. Bij Kornwerderzand maakt een naviduct met een nieuw sluizencomplex een ongestoorde afwikkeling van scheepvaart en autoverkeer mogelijk, terwijl de oude sluis als vispassage gaat dienen. Toelating van brak water zorgt voor natuurontwikkeling in de Waddenzee.

Belangrijk in het plan is niet alleen de dijk zelf, maar ook het nabije Friese en Noord-Hollandse vasteland. Nu ligt de Afsluitdijk als los element in het landschap. De aangesloten gebieden (de 'halters') tussen Den Helder en Harlingen verdienen een integrale gebiedsontwikkeling. Daarbij kunnen ze aansluiten op het thema van het Wereldwaddenlandschap en inspelen op de historie van de Zuiderzee en het Friese terpenland. Te denken valt aan herstel van oude landschappen, maar ook aan een impuls voor de nautische economie, aan wonen en verblijfsrecreatie.

Door de bovenstaande maatregelen krijgt het waterstaatkundige icoon uit het verleden weer glans. In 2020 kan dan ook de Werelderfgoedstatus worden aangevraagd en komt de Afsluitdijk weer op de wereldkaart te staan. Een eigen huisstijl, een dijkroute, dagarrangementen en een toeristische trekpleister op het Eiland van Innovatie zullen de wereldtoerist naar dit unieke gebied trekken.

Lees meer over de toekomst van de Afsluitdijk