Terschelling klaagt over erfpacht

Gepubliceerd op 30 januari 2008Overheid, Sociaal-economischAangemaakt door Leeuwarder Courant

WEST-TERSCHELLING - De gemeenteraad van Terschelling heeft zich gisteravond unaniem geschaard achter de motie tegen Staatsbosbeheer (SBB).

Een raadsdelegatie reist binnenkort af naar Den Haag om partijgenoten bij te praten over de rol die de natuurbeheerder op het eiland speelt. Staatsbosbeheer is zich te weinig bewust van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid, zo stellen de Terschellingers. Plaatselijk Belang diende de motie in vanwege de omstreden erfpachtverhogingen. Eigenaren van zomerhuizen komen hierdoor in de knel en de zorg bestaat dat dit gevolgen heeft voor de economie op Terschelling. "Het liefst zouden wij zien dat Staatsbosbeheer het grondbezit teruggeeft aan de gemeente", stelde fractievoorzitter Antoine van den Berg Plaatselijk Belang. "Maar dat zal wel een stap te ver zijn."

Het college zelf heeft met jarenlange stille diplomatie niet veel bereikt, zo gaf wethouder Willem Heere toe. Hij drukte de raadsleden op het hart om bij hun partijgenoten vooral onder de aandacht te brengen dat Staatsbosbeheer totaal afdwaalt van een van de taken waarvoor zij eertijds opdracht kreeg, namelijk het ontwikkelen van toerisme op Terschelling.

"Waar ze dat eerder heel goed deden, slaan ze nu door naar de andere kant en brengen toeristisch Terschelling een grote slag toe", zei Heere. Burgemeester Jurrit Visser voegde daaraan toe dat Staatsbosbeheer als zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) wel degelijk ruimte heeft om beleid te maken rond de erfpacht. "Daarnaast heeft het Ministerie van Landbouw zeggenschap over de wijze het ZBO wordt gefinancierd", aldus Visser. SBB-regiodireceur Fred de Jong suggereerde eerder dat de natuurorganisatie gehouden is aan beleidsregels van het ministerie. Het is al de derde keer dat de gemeenteraad van Terschelling haar misnoegen uitspreekt over de positie van Staatsbosbeheer.

In 2000, bij de bouw van Hotel Paal 8, werd een motie van de VVD aangenomen, met de stelling dat de terreinbeheerder economisch en maatschappelijk een te grote machtsfactor wordt op het eiland. De motie van Plaatselijk Belang wordt verstuurd naar de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en naar de vaste Kamercommissie van dit departement, de Provincie Fryslân en de Eilander Raad.