Staatsbosbeheer mag edelherten vangen

Gepubliceerd op 2 december 2008Natuur en Landschap, OverheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

WEST-TERSCHELLING - Met de bekentenis van twee inwoners van Terschelling dat ze op het eiland tien edelherten hebben uitgezet, weet Staatsbosbeheer wat de status is van de dieren. Het zijn herten met een eigenaar, en dus geen wilde dieren. Dit betekent waarschijnlijk dat ze gevangen mogen worden, denkt Freek Zwart van de natuurorganisatie.

Marco Vosse en Geert van Dieren die van het uitzetten van de edelherten worden verdacht, hebben gehandeld in strijd met de Flora- en Faunawet. Die verbiedt zowel het in bezit hebben als het vervoeren en uitzetten van inheemse dieren. Of Staatsbosbeheer ook werkelijk de dieren weghaalt en hoe dat moet gebeuren, wordt vandaag besproken.

Zwart is in ieder geval opgelucht dat nu vaststaat hoe de dieren op Terschelling zijn gekomen. 'Zolang niet duidelijk was of er een eigenaar was, hadden de herten de status van een beschermde wilde diersoort. De wet staat in zo'n geval niet toe dat wij er iets aan doen', weet Zwart. Nu er wel sprake is van eigenaren die de herten hebben uitgezet, mag Staatsbosbeheer waarschijnlijk ingrijpen. Onduidelijk is nog of de dieren beslist levend moeten worden gevangen of dat ze ook mogen worden gedood. Het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit moet daar als bevoegd gezag uitsluitsel over geven. Als de natuurbeheerder besluit de edelherten te vangen, wordt het nog een hele kunst om dat ook voor elkaar te krijgen. 'Tien herten op 10.000 hectare, dat is nog niet zo simpel', verwacht Zwart. De dieren verblijven de laatste dagen ook niet meer vaak in een grote groep. Door alle belangstelling van mensen die een glimp van de edelherten willen opvangen, verspreiden de dieren zich. Ze houden zich nu geregeld op in groepjes van twee of drie.