Sporen verdwenen eiland gevonden
SCHIERMONNIKOOG - Onder de duinen op het oostelijke puntje van Schiermonnikoog liggen sporen van het in de zestiende eeuw verdwenen eiland Bosch. Wetenschappers van de onderzoeksgroep Verdronken Geschiedenis zijn daar achter gekomen dankzij een grondradar.
Dat apparaat legt de verticale opbouw van de bodem bloot. De plek van Bosch toont harde objecten, zo'n drie meter onder de duinen. Wat voor voorwerpen het zijn, weten de wetenschappers nog niet. "Het kunnen bijvoorbeeld stukken bouwhout zijn, kloostermoppen of grote potscherven. Daar hopen we met boringen achter te komen. We kunnen die duinen namelijk niet zomaar afgraven", vertelt Yvonne Nijlunsing van de onderzoeksgroep. Dat de objecten rechtstreeks met de geschiedenis van Bosch in verband gebracht kunnen worden, lijdt geen twijfel. Jutters op Schiermonnikoog hebben de afgelopen jaren verschillende zestiende-eeuwse voorwerpen gevonden op de oostpunt van het eiland. Nijlunsing: "Er zitten zelfs enkele scherven uit de Romeinse tijd bij. Dat werpt een heel nieuw licht op de geschiedenis van het waddengebied."
De onderzoeksgroep lokaliseerde Bosch anderhalf jaar geleden aan de hand van historische gegevens. Zij verwachtte weinig sporen van het eiland terug te vinden door de vele vloeden die het eiland kraakten en de stroomgeul die er dwars overheen loopt. "Dat de oude lagen niet verdwenen zijn is een grote opsteker. Dat betekent dat we meer verdwenen stukken land in het waddengebied kunnen traceren." In het bezoekerscentrum op Schiermonnikoog opent morgen een tentoonstelling over de zoektocht naar Bosch. Daar zijn de voorwerpen die de jutters op de oostpunt van het eiland vonden ook te zien.
Bewoond eiland
Het ooit bewoonde eiland Bosch verdween in de tweede helft van de zestiende eeuw in de golven. In de periode daarvóór komt het voor in verschillende publicaties. Daaruit blijkt dat keizer Karel V het ooit in persoonlijk eigendom had.