'Ruimte voor bedrijvigheid waddengebied'
LEEUWARDEN - Natuur en economie kunnen heel goed samengaan in het waddengebied. Dit is het uitgangspunt van het beheer- en ontwikkelingsplan, dat morgen in Leeuwarden wordt gepresenteerd aan de bestuurders van waddengemeenten en -provincies en de betrokken waterschappen.
Het plan, dat is opgesteld door het Regionaal College Waddengebied onder voorzitterschap van de Friese commissaris der koningin John Jorritsma, staat vol met ideeën over natuurbeheer, klimaatverandering, visserij, recreatie en wonen. Het hele waddengebied moet als natuurregio duurzaam worden beschermd en ontwikkeld.
Daarbij dient het als woon-, werk- en recreatiegebied vitaal en economisch gezond te zijn, stelt het college. Zo moet de bereikbaarheid van de havens en eilanden worden gewaarborgd. Als het nodig is, kan in de natuurlijke ontwikkeling van geulen en platen worden ingegrepen. Baggeren mag, maar het sediment dat daarbij vrijkomt moet terug in het waddensysteem.
De dreiging van de zeespiegelstijging vraagt volgens het rapport om een tweezijdige benadering. Aan de ene kant moeten dijken op hoogte worden gebracht en zal er ruimte beschikbaar moeten zijn voor dijkverbreding, anderzijds vraagt het probleem om dynamisch kustbeheer. Verjonging van de duinenrij zorgt voor een robuuste kustverdediging en brede kwelders vangen de eerste klappen van hoge golven op.
Wat het landschappelijke aanzien van het waddengebied betreft, pleit het college voor het accentueren van verschillen. "Stad, haven, vuurtoren en kerk mogen herkenbaar zijn. Ze vormen herkenningspunten in de wijde ruimte." Daarbij moet de duisternis worden gekoesterd. Alleen waar en wanneer dat echt nodig is, mag het licht nog aan. "In het waddengebied behouden we de Melkweg aan het firmament."
In het rapport draait veel om duurzaamheid. Veerboten moeten op 'innovatieve' brandstoffen varen, gastenverblijven moeten duurzame energie benutten. Ook dichten de opstellers de duurzame visserij een gezonde toekomst toe. Met nieuwe technieken en het op de markt brengen van kwalitatief hoogwaardige vis, moet de druk op de natuur afnemen. Er wordt gesproken van "educatieve visserij", met een lokale afzetmarkt voor verse producten. Geïntegreerde kustvisserij moet het mogelijk maken dat de sector met minder vangsten per soort toch rendabel blijft. Uiteindelijk is minder druk van deze sector gunstig voor de natuur. De Waddenzee wordt weer een kraam- en kinderkamer voor vis.
Het plan spreekt verder van het aanjagen van binnendijkse aquacultuur. Mosselen en kokkels kunnen zo worden gekweekt, net als zeepieren en zagers. De praktische uitwerking van de ideeën uit het beheer- en ontwikkelingsplan volgt in een later stadium. Eerst gaat het regionaal college de boer op met het plan zoals dat er nu ligt, met publieksbijeenkomsten op de waddeneilanden en in verschillende plaatsen op de vaste wal.
Meer informatie over het Beheer - en Ontwikkelingsplan Waddengebied