Prijzendilemma garnalenhandel lijkt onoplosbaar

Gepubliceerd op 7 oktober 2008Sociaal-economisch, VisserijAangemaakt door Dagblad v/h Noorden

De internationale garnalenhandel zit in een beroerde positie. De prijzencrisis zorgt voor stakende vissers die meer brood op hun plank willen. Een oplossing is voor handen, maar een overeenkomst lijkt ver weg.

LAUWERSOOG - De garnalenvisserij kampt met een overschot. De daardoor lage (inkoop) prijzen baren de vissers kopzorgen. Voor de schamele twee euro per kilo garnalen kunnen zij niet uitvaren. Garnalenvisser Henk Buistjes weet wat er moet gebeuren: "Wij als vissers moeten onderling afspreken dat we met de handrem erop gaan vissen. Dan slinkt de voorraad en kunnen we meer geld krijgen. Maar dan moeten wel alle neuzen dezelfde kant op staan."

Dat brengt problemen met zich mee. De garnalenvisserij bestaat uit tientallen verschillende bonden en verenigingen die alle een vinger in de pap denken te hebben. Van eenheid is geen sprake. Dat weet ook Martin Loos van de Nederlandse Bond van Garnalenkustvissers: "Het is een duivels dilemma. Bovendien wordt het nog eens extra bemoeilijkt doordat er geen overleg tussen de groeperingen mag plaatsvinden." De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft namelijk de bedrijfstak al eerder op de vingers getikt. Het proces - waarbij de garnalenvisserij een miljoenenboete kreeg wegens vermeende kartelvorming - is nog steeds niet afgerond. Loos: "Vissers moeten zichzelf beheersen zonder overleg te plegen. Als ik voor mijzelf spreek, geloof ik niet in een oplossing op korte termijn. Het is wachten tot de eerste bedrijven omvallen. Tot die tijd is het devies: niet klagen, maar dragen en bidden om kracht."

Ook voorzitter Tjeerd Dussel van vissersvereniging Hulp in Nood uit Zoutkamp ziet de toekomst somber in. "Een vangstlimiet is zeker een termijndoelstelling van ons. Maar zonder overleg met andere partijen is het bijna onmogelijk te realiseren." Directeur Willem Smit van productiebedrijf Heiploeg is niet van plan toch om de tafel te gaan zitten. "Wij zijn bij geen enkel overleg betrokken en dat willen we ook niet. Onze contractvissers vissen op basis van vrije visserij. Er is wel een limiet van 150 ton, maar die wordt zelden gehaald. Wij doen gewoon wat we altijd doen."