Nieuwe zandwal voor zwakste stee Vlieland
VLIELAND - De Noordzeekust van Vlieland is dit jaar door Rijkswaterstaat geselecteerd voor een onderzeese aanvulling van de vooroever met opgespoten zand. Net als de vorige keren gaat het om verdediging van het meest gevoelige stuk van het strand, tussen paal 47 en paal 50.
Hier is de kustlijn landinwaarts opgeschoven voorbij de denkbeeldige lijn waar de autoriteiten haar willen hebben. Het nadelige verschil tussen deze basiskustlijn en de werkelijke kustlijn is in de buurt van paal 49 wel 60 meter. In luttele jaren is de kustlijn op dit deel van Vlieland wel 20 tot 30 meter opgerukt. Rijkswaterstaat spreekt van "sterke achteruitgang".
In 1994 was er wat meer naar het westen, tussen het Pad van Twintig en het Pad van Dertig, voor het eerst sprake van zo'n verslechtering. Daarom zijn er in 1997, 2001 en 2005 suppleties geweest. De eerste van de reeks gebeurde op het strand. Ook in 2001 werd tussen beide strandovergangen het strand zelf opgehoogd. Ten oosten daarvan werd toen de vooroever aangevuld. In totaal werd 1,5 miljoen kubieke meter zand aangevoerd. Een opdringende geul deed het grootste deel van dit werk echter teniet.
Daarom werd in 2005 opnieuw een onderwatersuppletie gedaan, met 1 miljoen kubieke meter zand. Desondanks rukte de zee nadien weer 20 meter op.
Voor komend voorjaar is daarom aanvulling met 1,8 miljoen kuub zand voorzien, die onder water zal worden gelost. Er ontstaat steeds meer handigheid in het aanvullen van de kust vóór het strand, waarna de zee het zand geleidelijk naar de juiste plaatsen brengt. Landelijk zal er dit jaar meer dan 13 miljoen kubieke meter zand worden verplaatst om de kustlijn intact te houden. Dat is het dubbele van wat in de jaren negentig nog gebruikelijk was.
Lange termijnstudies wijzen uit dat de inspanningen bij een versnelde stijging van de zeespiegel en daling van de bodem nog flink zullen moeten worden opgevoerd. Als de zee de komende honderd jaar 60 centimeter hoger komt te staan is jaarlijks wel 25 miljoen kuub suppletiezand nodig. Bij een zeespiegelstijging van 85 centimeter in een eeuw - het slechtste KNMI-scenario - zal de Nederlandse zandvraag zelfs boven de 50 miljoen kuub per jaar uitkomen.