Natura 2000: zeegras keert terug op de wadplaten

Gepubliceerd op 23 januari 2008Natuur en Landschap, OverheidAangemaakt door Leeuwarder Courant

LEEUWARDEN - Het zeegras komt terug op de wadplaten, pioniers onder de planten tieren welig op de kwelders, vogels vinden in het waddengebied het voedsel en de rust die ze nodig hebben. Het wordt mooi op de wadden. Dat is het doel van Natura 2000, de natuurmaatregel die gebaseerd is op Europese Vogel- en Habitatrichtlijn.

Het waddengebied en de Noordzeekustzone vallen er onder. Dit betekent dat voor de duingebieden van de vijf eilanden, de Waddenzee en de kustzone van de Noordzee een beheerplan moet worden gemaakt. Gisteravond vond in Leeuwarden een eerste informatiebijeenkomst over dit fenomeen plaats. Voor het aan de praktische uitvoering van de plannen toe is, heeft Natura 2000 al het nodige stof doen opwaaien. De vrees voor beperkingen bij het gebruik van het gebied is groot. Jeroen Ligtenberg van Rijkswaterstaat stelde zijn toehoorders niet direct gerust: "De plannen zullen niet vrijblijvend zijn. Het belang is groot." Anderzijds spreekt projectleider Piet Dijkstra over Natura 2000 als "een parel voor de natuur, maar ook voor recreanten en andere gebruikers". Er worden nogal wat natuurdoelen gesteld. Voor 69 soorten leefgemeenschappen, vissen, vogels en zeezoogdieren in het waddengebied en 35 soorten in de Noordzeekustzone. Daar horen streefbeelden bij. Als die niet worden gehaald, zijn maatregelen nodig. Ligtenberg noemde het voorbeeld van de strandplevier, een vogel die het moeilijk heeft. In de Waddenzee gaat het erg heen en weer met de stand, in de Noordzee is duidelijk een negatieve trend waarneembaar. Zo wordt het doel van Natura 2000 niet gehaald. Als blijkt dat verstoring door mensen de oorzaak is, zijn maatregelen noodzakelijk. Zo worden voor het beheerplan alle natuurdoelen uitgewerkt en wordt vastgesteld wat aan natuurherstel nodig is.
Vervolgens wordt bekeken wat er aan bestaand gebruik is, bijvoorbeeld visserij of recreatie. Als dat geen negatieve gevolgen heeft, of als het na wat aanpassingen wel verantwoord is, kan het worden vastgelegd in het beheerplan. Dat heeft voor de gebruikers een groot voordeel: het aanvragen van een vergunning krachtens de Natuurbeschermingswet is dan niet meer nodig. Om tot het plan te komen, wordt de komende tijd gepraat met beheerders, gebruikers en belangenorganisaties in het gebied. "We willen een transparant proces", beloofde projectleider Piet Dijkstra. "We hebben niets te verbergen, het wordt een open discussie."