Lauwersoog zelfvoorzienend

Gepubliceerd op 10 juni 2008Energie, VisserijAangemaakt door Dagblad van het Noorden

Lauwersoog

Garnalenkotters die geen CO2 meer uitstoten, maar milieuvriendelijk worden uitgerust met elektromotoren, die aan de kade kunnen worden opgeladen met stroom opgewekt uit windmolens.

Zo moet de toekomst voor de haven van Lauwersoog er volgens Willem Woudstra van de Exploitatiemaatschappij Haventerrein Lauwersoog binnen enkele jaren uitzien.

Duurzaamheid, natuur en zelfvoorziend zijn, termen die volgens Woudstra bij uitstek passen bij een natuurgebied als het Nationaal Park Lauwersmeer.
"Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de herinrichting van het haventerrein", zegt Woudstra. "We hebben daarbij flink vertraging opgelopen omdat de regels van het waterschap zeiden dat we niet buitendijks mochten graven tussen oktober en april, omdat dat risico voor de dijken zou betekenen, waar wij dan verantwoordelijk voor zouden zijn. We hebben hierover de afspraak gemaakt dat wij extra zandzakken in de buurt van de werkzaamheden paraat hebben."

Windenergie uit molens kan normaal gesproken niet opgeslagen worden. Maar door op grote diepte naar het onder het terrein aanwezige warme bronwater te boren, kan een zogenaamde geothermie-centrale gebouwd worden.
"Daarmee kan wél windenergie bewaard worden en met die mogelijkheid kan de haven grotendeels zelf de benodigde stroom opwekken en kunnen vissersschepen worden voorzien van elektromotoren in plaats van vervuilende diesels."

Rond september moet de nieuwe buitendijkse jachthaven gereed zijn en moeten ook de nieuwe steigers voor de visserij er liggen. Het energieproject moet in totaal vijftig miljoen euro gaan kosten. Een eerste aanvraag bij het Waddenfonds is onlangs afgewezen.