Lauwersoog legt conflict over Duitse vis bij
Lauwersoog - In een langslepend conflict met de Algemene Inspectie Dienst (AID) heeft de Visafslag Lauwersoog een belangrijke overwinning geboekt.
Handelsvis uit Duitsland mag vermarkt worden, Visafslag boekt belangrijke overwinning.
Hierdoor wordt het voor de afslag van Lauwersoog weer makkelijker en goedkoper om handelsvis uit Duitsland te vermarkten.
In 2005 stelde de AID dat de werkwijze met handelsvis, veelal kabeljauw, bot en schol uit de Oostzee, illegaal was. De vis in de kisten bleek afkomstig te zijn van meerdere vissers. In het kader van strengere controles van de AID op quotaoverschrijdingen was dat niet meer toegestaan. Een kist mocht alleen vis van één visser bevatten. En op een pallet in de vrachtwagen mochten alleen kisten van één visser staan.
Lauwersoog hekelde het optreden van de AID omdat Duitse instanties de partijen vis al gecontroleerd hebben bij aanlanding in Duitse havens. Maar nadat de AID Lauwersoog een paar keer had beboet, zag de afslag zich genoodzaakt om de werkwijze toch aan te passen. Afslagdirecteur Harry Smit stapte wel naar de rechter omdat de AID-bepalingen nadelig uitpakten voor de afslag. Personeel moest de vis zelf sorteren, de administratieve rompslop werd vele malen groter en het transport vele malen duurder vanwege de palletbepaling.
Onderwijl bleven beide partijen wel in onderhandeling. Waarschijnlijk onder druk van het ministerie van landbouw heeft de AID moeten inbinden en mag Lauwersoog zijn oude werkwijze voorzetten. Dat geldt trouwens ook voor Urk. Ook deze afslag uit de provincie Flevoland betrekt de vis uit Duitsland maar in tegenstelling tot de afslag in Lauwersoog is Urk niet beboet. (GPD)