Kweldergebied voor Afsluitdijk tegen natte voeten

Gepubliceerd op 27 mei 2008Onderzoek en Monitoring, OverigAangemaakt door Leeuwarder Courant

Leeuwarden - Voor bijna de gehele noordkant van de Afsluitdijk moet een lange kwelder worden aangelegd. Dit obstakel dient 500 tot 1000 meter breed te zijn en ongeveer 1 meter boven NAP te liggen. De Afsluitdijk is officieel te laag om extreme golven vanaf de Waddenzee tegen te houden.

Door een groot kweldergebied aan te leggen, hoeft de dijk niet of minder te worden verhoogd. Dit pleidooi hield Martin Baptist gistermiddag op Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. De 36-jarige Baptist, die werkt bij onderzoeksinstituut Imares op Texel, werd geïnaugureerd tot buitengewoon lector voor de opleiding Kust- en Zeemanagement.

Hij wil de natuur gebruiken om Nederland te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Volgens Baptist ontstaat vóór de kilometerslange kwelder die hij wil aanleggen automatisch een tweede beschermingsgebied. Hij noemt dit de "pionierszone".

Van nature groeien voor zo'n kwelder plantjes als zeekraal op een soort zeegrasvelden. Deze plantjes, die soms wel en soms niet boven het water uitkomen, verlagen en remmen de golven ook al behoorlijk. De "pre-pionierszone", zoals Baptist het noemt, is een derde beschermingsgebied. Dit gebied ligt nog verder de Waddenzee in. "Het is een onbegroeid gebied, maar onder water is het wel erg slikkig.

Dat is handig. Bij golven treedt al energieverlies op als slibpakketten worden opgewoeld." In deze derde beschermingszone kunnen oesterriffen worden aangelegd. Zulke riffen houden het slib vast en dit slib verlaagt op zijn beurt de golven. Aan de zuidkant van de Afsluitdijk kan een ongeveer even lang en breed gebied met riet, biezen en poelen worden aangelegd.

Zo'n gebied is aantrekkelijk voor recreanten, bijvoorbeeld duikers en vissers. Rijkswaterstaat weet van het plan van Baptist. De nieuwe lector heeft het opgesteld met zijn collega's van Imares en het net opgerichte waterinstituut Deltares in Delft. Rijkswaterstaat heeft miljoenen klaarliggen voor de aanpak van de Afsluitdijk en Baptist hoopt nog dit jaar te horen dat hij met zijn plan aan de slag mag.

Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein kunnen dan een deel van het vervolgonderzoek uitvoeren. Dit zal onder meer plaatsvinden in de Mokbaai op Texel. Deze natuurlijke baai aan de zuidkant van het eiland vormt volgens Baptist een soort miniWaddenzee, ideaal om proeven te doen.