'Kitesurfers verstoren rust broedgebieden'

Gepubliceerd op 23 juli 2008Natuur en Landschap, RecreatieAangemaakt door Leeuwarder Courant

LEEUWARDEN - Kitesurfers vormen een steeds grotere bedreiging voor vogels. Ze schromen niet om natuurgebieden binnen te gaan. Zo verstoren ze beschermde broedgebieden. Dit stelt de Vogelbescherming in een rapport over Nederlandse wetlands.

Kitesurfers zeggen dat veel natuurgebieden gebrekkig afgebakend zijn. De recreatie in de buurt van wetlands (gebieden waar water een belangrijke rol speelt) neemt sterk toe, aldus de Vogelbescherming. Niet alleen kitesurfers zorgen voor overlast, zegt woordvoerster Marieke Dijksman. "Ook oudere mensen verstoren de gebieden steeds meer door er te wandelen en te fietsen. Jongeren doen de moderne sporten, zoals kitesurfen en strandrijden met vierwielaandrijving."

In Friesland verstoren kitesurfers en andere recreanten de rust onder meer op de Waddeneilanden, het Lauwersmeer, bij Workum, Makkum, de Afsluitdijk, De Morra, de Rottige Meente en het Fochteloërveen. Waarnemers stellen vast dat het aantal vogels daar de afgelopen jaren is teruggelopen.

Het is moeilijk om kitesurfers te pakken, omdat ze veel sneller zijn dan de surveillanten. Kitesurfen gaat tegenwoordig bovendien het hele jaar door. Eigenaar Robin van Baarle van kite- en windsurfschool Sky High in Workum zegt te weten dat kitesurfers "af en toe" over de grens gaan, maar beklemtoont dat er geen sprake is van nonchalance. Het probleem is dat de grens tussen de recreatiegebieden en de vogelgebieden op het water nauwelijks aangegeven is. "Bij de kop van de Afsluitdijk staat misschien één paal op 3 kilometer." Ook bij het Mirnser Klif is de begrenzing nauwelijks te zien.

Bij Workum is de situatie anders. "Hier is het gebied afgebakend met een stenen dam en palen." Bovendien moeten mensen die bij Workum willen kiten eerst een formulier ondertekenen waarin ze aangeven de regels te kennen. Zo moeten kitesurfers ook voldoende afstand houden van medegebruikers van het water en het strand. Als er een rode vlag hangt, weten kiters dat het te druk is om hun sport te beoefenen. Kitesurfers wijzen elkaar onderling op de grenzen van de recreatiegebieden, zegt Van Baarle. "Ook wij als surfers zijn gebaat bij zo weinig mogelijk overlast." Bovendien ligt er een boete van Euro 120 in het verschiet voor iedereen die in de beschermde gebieden betrapt wordt.

Van Baarle pleit voor een betere afbakening door middel van palen en boeien. "Dat is voor iedereen veel duidelijker." Ditzelfde pleidooi houdt de Vogelbescherming. Dijksman spreekt van afbakening in tijd en plaats. "Je kunt gebieden bepaalde delen van het jaar afsluiten voor recreatie en je kunt ook duidelijk aangeven waar wel en waar niet gerecreëerd mag worden." Rijkswaterstaat zou hier meer werk van kunnen maken, vinden de vogelaars.