Gitzwarte vliegen verjagen badgasten
Zwermen zwarte vliegen verpesten het boottochtje tussen Terschelling en Harlingen. Ook jagen ze de badgasten van het strand. Entomoloog Jan van der Tol: "Ze steken niet, maar het zijn er wel altijd heel erg veel."
Harlingen - Opeens glinstert de zee niet meer. Gillende meisjes staan op van hun handdoek. Mensen slaan met kledingstukken om zich heen en rennen weg. In een mum van tijd is het strandje aan de Waddenzee leeg. Op de grote zwerm gitzwarte vliegen na. Het is geen scenario voor een goedkope film, maar het gebeurde zaterdagmiddag om vier uur aan de Westerzeedijk bij Harlingen. Even eerder zag pachter Petra van der Zee van strandpaviljoen 't Zilt al een merkwaardige zwarte streep in de lucht.
"Maar ik had geen idee dat het vliegen zouden zijn."
Massaal strijken ze neer op het terras van haar strandpaviljoen. Binnen een paar tellen zijn de bezoekers naar binnen gevlucht en de deuren van het restaurant gesloten. Harlinger Jeffrey Steeman kijkt verbaasd om zich heen als hij langs de Stenen Man de dijk afloopt. "Zo, wat is het hier rustig." Al gauw zijn zijn benen bedekt met insecten. "Gatver, ik ga naar de pier." Maar daar zijn de zwarte beestjes ook. Een normaal verschijnsel, vertelt de Leidse entomoloog Jan van Tol. "Deze meldingen krijgen wij vrijwel ieder jaar in het late voorjaar vanaf de Hollandse stranden. Ze steken niet, maar het zijn er wel altijd heel erg veel." De rouwvliegen kunnen bar slecht vliegen. "Ze willen natuurlijk niet in zee vallen, dus laten ze zich op het strand vallen en laten ze je amper meer los."
Alsof ze zuignapjes hebben, zo blijven de beestjes op de huid plakken. En ook op handdoeken, parasols en de deuren van het strandpaviljoen. Van der Zee spuit ze eraf. "Dit heb ik nog nooit gezien. Weleens een zwerm lieveheersbeestjes, maar dit? Nee."
Als de meeste vliegen weg zijn, legt Paula Dijkstra uit Leeuwarden haar handdoek weer in het zand. Zij was met dochter Ilse (11) en haar vriendinnetje Marit Wagenaar (10) even ondergedoken in het paviljoen. Die laatste beestjes slaan ze wel van zich af met een Donald Duck, zegt Marit. "Ze zijn niet eng, maar wel heel erg vies", vindt Ilse.
Ook de opvarenden van de veerboot tussen Terschelling en Harlingen hadden er de afgelopen dagen last van. Op zondag zagen de bankjes op het bovendek zwart van de insecten en zaten de passagiers vrijwel allemaal binnen. De vliegen zijn tot ongeveer juni actief. In augustus kunnen ze opnieuw de badgasten van het strand verjagen. Dan komt de tweede generatie van dit jaar tevoorschijn.