Feestelijke ondertekening Waddenglas
Woensdagmiddag 2 april zijn de uitbreidingsplannen voor het glastuinbouwgebied nabij Sexbierum, genaamd Waddenglas, ondertekend.
De provincie Fryslân, de gemeente Franekeradeel en de Dienst Landelijk Gebied tekenden hiermee voor de ontwikkeling van een totaal gebied van ruim 200 hectare, waarvan 145 hectare uitgegeven wordt aan tuinders. Voorafgaand aan de ondertekening spraken Rijkslandschapsarchitect Dirk Sijmons en de voorzitter van LTO Glaskracht Nico van Ruiten. Sijmons noemde het een gedurfde ontwikkeling met veel ambitie en elementen die het plan succesvol kunnen maken. Van Ruiten pleitte voor meer nieuwe locaties en innovatie.
"We gaan nu een nieuwe fase in. Een fase van ontwikkeling van het gebied en invulling van de ruimtelijke kwaliteitseisen. Het project geeft tot nu toe veel energie en mogelijkheden om er echt een succes van te maken", zo zegt gedeputeerde Anita Andriesen. Dat beeld werd bevestigd door Nico van Ruiten voorzitter van LTO Glaskracht: "het is van belang dat er nieuwe glastuinbouwlocaties komen en dat innovatie veel ruimte krijgt. Het is mooi om te zien dat gemeente, provincie en DLG daar nu concreet handen en voeten aan geven." Sijmons gaf ook aan dat er geen lichthinder moet komen en dat de partijen moeten zorgen voor een goed ruimtelijk ontwerp. Gedeputeerde Anita Andriesen ondersteunt dit van harte: "dat is ook de reden dat de uitvoerende partijen zoveel geld hebben gereserveerd om de ruimtelijke kwaliteit en lichthinder reductie te waarborgen. Dit geldt ook voor de ruimtelijke kwaliteit dat via het bestemmingsplan wordt geregeld."
Uniek
Uniek in deze ontwikkeling is dat de drie partijen risicodragend grond kopen en flink inzetten op ruimtelijke kwaliteit. Maar liefst 35 hectare wordt ingericht als natuurgebied met rietzônes, zilte natuur en landschappelijke voorzieningen zoals beplanting ter accentuering en behoud van de kwelderwal. Ook worden er recreatieve voorzieningen zoals fiets- en wandelpaden aangelegd. Via het project Waddenkas wordt ingezet om duurzame technieken zoals biovergisters en aardwarmte te benutten. De provincie bestudeert de mogelijkheid om warmte te winnen op drie kilometer diepte. Ook is de inzet om de lichtuitstraling met 98% te verminderen. Het wettelijke percentage is 95%.
Economische effecten
De ontwikkeling van het Waddenglas heeft volgens onderzoek van de Kamer van Koophandel een aantal positieve economische effecten op de omgeving. Het totale project heeft naar verwachting een investeringsvolume van E 140 miljoen. De komst van Waddenglas zorgt voor een toename van het bruto regionaal product met E 50-60 miljoen. Als de glastuinbouw is ontwikkeld zorgt dit voor een flinke impuls van de werkgelegenheid in de Westergozone: 500-700 fulltime banen plus nog 240-300 seizoenswerkers.