Extra putten nodig voor drinkwater
LEEUWARDEN - Waterleidingbedrijf Vitens moet in Friesland op zoek naar nieuwe plaatsen en methoden om drinkwater te bereiden. Het provinciebestuur voorziet anders in afzienbare tijd een watertekort dat kan oplopen tot 8 miljoen kubieke meter in 2020.
Dit blijkt uit het ontwerp-waterhuishoudingsplan voor de periode 2010-2015, dat gisteren is verschenen. Er is in de provincie genoeg grondwater beschikbaar, maar de putten bij Noardburgum en Garyp staan bloot aan verzilting. Het feitelijke rendement is 8 miljoen kuub in plaats van de vergunde 23 miljoen kuub. Daarnaast kampt het bedrijf met een bestendige groei van de vraag naar schoon drinkwater. Om een toekomstig tekort te voorkomen, suggereert de provincie uitbreiding van de winning bij Nij Beets en de aanleg van een of meer nieuwe pompstations. Bovendien krijgt Vitens de raad om met Friese watertechnologische bedrijven te proberen drinkwater te bereiden uit het oppervlaktewater van de Burgumer Mar.
In totaal haalt Vitens jaarlijks zo'n 48 miljoen kubieke meter ruw grondwater boven. Het kraanwaterverbruik is in dertig jaar gegroeid van 35 miljoen naar 45 miljoen kubieke meter. Omdat Vitens een wettelijke leveringsplicht heeft moet er een flinke overcapaciteit worden aangehouden.
De Waddeneilanden zullen allemaal zelfvoorzienend moeten worden, stelt de provincie. Ameland en Terschelling zullen de komende jaren hun waterleiding vanaf de vaste wal verliezen. Waterwinning op de eilanden is bedreigend voor de natuurgebieden. Hetzelfde geldt voor de winning in Terwisscha bij Appelscha. De beste manier om watertekorten voor te zijn is volgens de provincie dan ook besparing op het verbruik. Daarvoor is de hoop gevestigd op afspraken met de betrokken gemeenten ter stimulering van waterbesparende apparatuur. Het Waddenfonds wordt genoemd als mogelijke geldbron. In het nieuwste waterhuishoudingsplan staat de beveiliging tegen wateroverlast en overstromingen voorop. Wetterskip Fryslân en provincie investeren de komende jaren bijna 280 miljoen Euro in dijk- en kadeverbetering. Voor onderhoud en beheer moet zo'n 13 miljoen Euro per jaar op het kleed komen.