Ernstig vervuilde grond op Ameland
NES - Rijkswaterstaat laat ernstig vervuilde grond in de Amelander Zwanewaterduinen tussen Nes en Ballum saneren. De bodem bevat lood, koper en barium.
De verontreiniging is veroorzaakt door Caltex, dat in december 1963 proefboringen verrichtte en ter hoogte van Paal 11 de boorspoeling op de boorlocatie mocht laten weglopen. Barium is de gevaarlijkste stof die in Amelander grond is aangetroffen. Het kan schade aan hersenen, lever, nieren en hart veroorzaken. Barium kan zelfs dodelijk zijn.
Rijkswaterstaat laat de vervuilde grond afvoeren over het strand via de duinovergang bij Ballum. Vanaf daar gaat het grondtransport over de weg naar de losstoep in de Ballumerbocht, vanwaar het per schip naar de wal wordt gebracht. Maandag begint de omleiding van een fietspad door het gebied. De sanering zelf start in januari. De omvangrijke klus moet voor 15 maart klaar zijn.
De kosten van de operatie zijn 0,5 miljoen Euro. Dat geld kan niet op de vervuiler verhaald worden, aldus Tonny Overdiep van Rijkswaterstaat. "Die hield zich keurig aan de bepalingen van de vergunning. In die tijd werd anders over het milieu gedacht. Bovendien is de zaak inmiddels verjaard." Caltex heeft volgens Overdiep in het verleden vrijwillig meebetaald aan een onderzoek om de vervuiling in kaart te brengen.