Eigen stroomcentrale voor Terschellingers
Formerum - Terschelling krijgt een eigen elektriciteitscentrale, waar alle eilanders hun stroom kunnen afnemen.
De op te richten Terschellinger Elektriciteit Maatschappij (TEM) is een voorloper op het geothermieproject van Jens Obendorfer uit Formerum. Hij wil met heet grondwater het eiland voorzien van duurzame energie.
De TEM moet collectief goedkope stroom inkopen. Eilanders kunnen voor 50 euro lid en aandeelhouder worden van de coöperatie, met recht op korting. Het TEM-model sluit aan bij zijn plannen om door middel van geothermie op het eiland zelf energie op te wekken. Een eerste onderzoek naar heet water in diepere aardlagen leverde interessante gegevens op.
En passant werd in de Waddenzee, op de locatie Zuidwal waar Total een gasproductieplatform in bedrijf heeft, een oude vulkaan ontdekt met een groot reservoir vol kokend water. Obendorfer wil niet deze bron aanboren, maar makkelijker bereikbaar heet water in diepere lagen onder het eiland zelf. Alleen als dit niet kan, wordt alsnog gedacht aan de vulkaanwarmte. In tien dagen wist hij bij de Terschellinger ondernemers 160.000 euro voor vervolgonderzoek los te praten.
De middenstand omarmt het plan. Obendorfer verwacht dat Terschelling een voorbeeldfunctie krijgt. "Het maritiem instituut doet mee in de ontwikkeling en zal als school in aanzien stijgen." Het geld van de Terschellinger ondernemers - waar de gemeente deze week 10.000 euro bijlegde - dekt ongeveer 30 procent van de totale kosten van het vervolgonderzoek. Voor de rest wordt gerekend op het Waddenfonds en de provincie.
"De TEM moet van de eilanders en voor de eilanders worden", zegt Obendorfer. "De jeugd moet erbij betrokken worden, bijvoorbeeld met een spaarplan. De opbrengst is ook voor het eiland." Voor oudere eilanders heeft de TEM in meerdere opzichten een bijzondere klank. Eerder had het eiland ook een eigen elektriciteitscentrale die met een dieselmotor werkte.