Duitse eenden sterken aan op De Fûgelpits

Gepubliceerd op 11 februari 2008Milieu, Natuur en LandschapAangemaakt door Dagblad van het Noorden

Zeevogels slachtoffer van olielozing

MODDERGAT - Vogelopvangcentrum De Fûgelpits in Moddergat heeft tientallen met olie besmeurde vogels binnengekregen. De beesten zijn het slachtoffer van een olieramp bij de Duitse waddeneilanden Amrum en Föhr. Het is de ernstigste vervuiling in het gebied van de afgelopen 10 jaar.

Afgelopen week kwamen de eerste 180 eenden binnen bij De Fûgelpits in Moddergat en gisteravond arriveerden er nog eens 75. De vogels hebben het zwaar. Acht zijn er inmiddels doodgegaan. "Te veel olie in de ingewanden", zegt Gaatske Wiersema van De Fûgelpits.

De levende vogels krijgen de komende dagen rust. "Ze moeten bijkomen. Van olie en de reis vanuit Duitsland." In dozen zijn de besmeurde vogels naar het opvangcentrum in Moddergat gebracht. "We geven ze medicijnen om de ingewanden schoon te maken. Als ze hier een week zijn beginnen we met het wassen van de vleugels. Daarna moeten ze verder aansterken."

Naar schattingen van Duitse natuurorganisaties zijn zo’n 10.000 vogels het slachtoffer geworden van de geloosde stookolie boven de Duitse waddeneilanden. Welk schip dat heeft gedaan, zoekt de Duitse kustbescherming nog uit. De Duitse vogelopvangcentra aan de waddenkust hebben een beperkte capaciteit en zitten bomvol. Vandaar dat ze een beroep doen op De Fûgelpits. "We kunnen wel een paar duizend opvangen", zegt Wiersema.

Het is voor het eerst sinds jaren dat zoveel zeevogels in het waddengebied het slachtoffer zijn geworden van een olielozing. In 2004 was de laatste, weet Wiersema zich te herinneren. "Meestal is de wind aflandig, dan spoelen ze niet bij ons aan." Behalve in Duitsland zijn ook in Denemarken slachtoffers van de lozing aangespoeld. Daar gaan ze minder liefdevol met de dieren om. Wiersema: "Ze worden afgeschoten."

De zeehondencrèche Lenie 't Hart in Pieterburen is ingeschakeld bij het vervoer van de vogels. Tot nu toe zijn er geen zeehonden de dupe van de olielozing, zegt 't Hart.

Olievlek
Voor de kust van Scheveningen is een grote olievlek van bijna 9 vierkante kilometer ontdekt. Waar de olie vandaan komt, is niet bekend, De Kustwacht denkt dat het risico dat de olie op het strand belandt verwaarloosbaar is. De zegsman van de Kustwacht kan niet uitsluiten dat zeevogels worden bedreigd door de zwarte drab. De waterpolitie is een onderzoek gestart naar de afkomst van de olievlek.