Defensie kwam na verdwijnen eb en vloed

Gepubliceerd op 9 juli 2008Civiele werken, Militaire activiteiten, Natuur en LandschapAangemaakt door Dagbald van het Noorden (Frank von Hebel)

De komst van het militair oefenterrein Marnewaard werd mogelijk na de aanleg van de dijk. Hierdoor veranderde de voormalige Lauwerszee in het Lauwersmeer.

Lauwersoog - Op 23 mei 1969 was het zover. Het was voor de laatste keer eb in de Lauwerszee. Op deze dag wordt het laatste stukje van de 13,5 meter lange dijk aangelegd. Het Lauwersmeer is geboren. De dijk was nodig om te voorkomen dat de inwoners van Groningen en Friesland natte voeten kregen. Door de stormvloed van 1953, waarbij grote delen van Zeeland onderliepen, zat de schrik er goed in. Een jaar later woedde er voor de waddenkust een zware storm. De dijken langs de Lauwerszee bleken op verschillende plekken bepaald niet waterdicht.

De politiek voelde er aanvankelijk weinig voor de complete zee af te sluiten. Maar de politici haalden bakzijl nadat de Friezen op de barricaden gingen. Zij eisten een veilige zeewering. En die kwam er. Eind jaren vijftig begonnen de werkzaamheden. Sommige arbeiders haalden hun gezinnen naar het werkeiland waar zij jarenlang in de barakken woonden. De natuur kreeg na de afsluiting een enorme dreun. Ooggetuigen herinneren zich nog goed de enorme stank die door het wegrottende zeeleven op de drooggevallen platen werd veroorzaakt. Ook voor het vissersdorp Zoutkamp waren de gevolgen rampzalig. Het dorp verloor het water, de vloot en de visafslag. Maar er kwam ook veel goeds voor terug. De planten en de vogels keerden terug. En in 2003 wordt het Lauwersmeergebied een nationaal park. Een paar jaar later het mooiste stukje Nederland zelfs.
 
Marnewaard
Het militair oefenterrein Marnewaard is onderdeel van het Lauwersmeergebied. Het oefenterrein omvat circa 1600 hectare. In het zuidelijk gedeelte is in de jaren tachtig de Willem Lodewijk van Nassaukazerne gebouwd. Deze biedt onderdak aan militaire eenheden uit het hele land die hier komen oefenen. Op het terrein van Marnewaard bevindt zich ook het oefendorp Marnehuizen. Dit dorp werd in 2002 gebouwd en is het grootste oefendorp van Europa. Militairen gebruiken het dorp om oorlogvoering in stedelijke gebieden na te bootsen. Er staan in totaal 122 gebouwen, waaronder een gemeentehuis, bank, supermarkt en tankstation. Er is zelfs een ondergronds rioolstelsel aanwezig.