Cliënten nemen met tranen in ogen afscheid van Egbertsduin

Gepubliceerd op 25 oktober 2008Overig, Sociaal-economischAangemaakt door DvhN

Het is afgelopen met hotel Egbertsduin op Schiermonnikoog. Twee jaar na de start van het hotel voor gehandicapten trekt stichting Philadelphia de stekker er al weer uit. Dat tot woede van het personeel en tot verdriet van de cliënten.

Schiermonnikoog
Philadelphia zit in de financiële malaise. De acute geldnood dwingt de stichting het bezuinigingsmes te hanteren en daarvan is hotel Egbertsduin op Schiermonnikoog de dupe. "Dat is kortzichtig, niet bedrijfsmatig en onterecht", zegt hotelmanager Jan Bakker. Hij is samen met een handjevol overgebleven personeelsleden de hele dag bezig om alle bezorgde tele foontjes en mailtjes van hotelgasten te beantwoorden. "We worden overspoeld door reacties.

Egbertsduin heeft faciliteiten die voor de Benelux uniek zijn. Na deze herfstvakantie nemen mensen met gehandicapte kinderen of echtgenoten, terminale patiënten en noem maar op met tranen in de ogen afscheid. Zij hadden heel graag volgend jaar weer terug willen komen." Woordvoerder Irma van der Fluit van Philadelphia zegt dat het hotel financieel niet uit kan. "We moeten zwaar bezuinigen en kijken naar alle locaties. We gaan door met alleen onze kerntaak en daar hoort het zorghotel niet bij." Dus wordt Egbertsduin verkocht. Van der Fluit weet niet of een koper de zorgfuncties in het hotel behoudt. "Dat kunnen wij ook niet eisen." Jan Bakker vreest wat dat betreft het ergste. "Uit het feit dat wij opdracht kregen alle reserveringen af te bellen, kun je afleiden dat gehandicapten er straks niet meer welkom zijn." In de wintermaanden verhuurt Bakker de grote zalen voor conferenties, vergaderingen en bruiloften. "Ook die worden afgebeld, dus ik denk dat de nieuwe eigenaar helemaal geen hotelplannen heeft." Er is een potentiële koper die tot 1november bedenktijd heeft. Over de werkwijze van Philadelphia heeft Bakker geen goed woord over. "We kregen plotseling te horen dat we dicht moesten. Er staan zeven kostwinners van het eiland op straat. Allemaal onnodig. Een onderzoek van de Hogeschool Leeuwarden toont klip en klaar aan dat wij bestaansrecht hebben en dat het hotel financieel haalbaar is. Je moet het alleen wel even meer dan twee jaar geven."