Bouw nieuw gemaal Terschelling jaar eerder
LEEUWARDEN - Terschelling krijgt waarschijnlijk over twee jaar al een nieuw spuigemaal. Het Wetterskip Fryslân haalt de bouw naar voren naar aanleiding van de jongste overstroming van delen van de polder.
Tegen de wateroverlast in de polders langs de waddendijk op de vastewal was zondag weinig te beginnen, zegt het waterschap. Net als in 2004 veroorzaakte de overvloedige regenval zo’n snelle peilverhoging dat de laagste delen onder water liepen. In de polder Ropta steeg het water in de sloten in zes uur 90 centimeter. Acht noodpompen en maximaal spuien op de Waddenzee konden daar niet snel genoeg tegenop.
Het algemeen bestuur van het waterschap informeerde gisteren of een beter gemaal bij Harlingen hier had kunnen helpen. Volgens portefeuillehouder Aaltje Rispens had het niet uitgemaakt. Bovendien waren de wallen, kades en dijken zo verzadigd, dat de stroming door al te enthousiast malen grote schade zou kunnen aanrichten. "As de wâlen der ynskowe, ha jo de poppen hielendal oan it dûnsjen", stelde Rispens.
Grote noodpompen aan de boezemkant, bij Oude Leije of Wier, waren ook geen haalbare kaart, omdat het wel een dag kost om ze er te brengen en op te bouwen. Er zit volgens haar niets anders op dan bij extreme regenval te bufferen. Omdat er al veel regen was voorspeld, begon Wetterskip Fryslân zaterdag al flink voor te malen. Toen er zondag uiteindelijk bijna twee keer zo veel regen viel als verwacht, is 's avonds besloten ook het Woudagemaal bij Lemmer aan te zetten.
Door de hevige regen op zondag kwam er bijna 20 miljoen kubieke meter water bij in de boezem. Op de droge maandag was dat door het langzaam leegmalen van polders zelfs nog eens 22 miljoen kuub. Pas gistermiddag begon het gemiddeld boezempeil weer te dalen. Naar verwachting blijft het stoomgemaal bij Lemmer daarom nog wel even in bedrijf. Minpuntje was volgens dijkgraaf Paul van Erkelens de matige bereikbaarheid van het waterschap op zondagochtend. Het regelmatig geteste calamiteitennummer werkte niet goed.